Papryka faszerowana mięsem

Taka papryka to pewnego rodzaju klasyk na naszych stołach. Tą robiłam z przepisu mojej Mamy, następnym razem pokażę Wam, jak przygotowuje ją moją Babcia. Na blogu jest też przepis na przystawkę na zimno z papryki:

Papryka faszerowana mięsem mielonym i serem
papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana mięsem, papryka faszerowana mięsem i serem, papryka faszerowana pieczona

5 sztuk czerwonej papryki
500 g mielonego mięsa
torebka ugotowanego ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
jajko
sól, pieprz
łyżka oliwa
szklanka wody lub bulionu
200 g startego żółtego sera

Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista. 
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami:solą, pieprzem i bazylią.
Mięsną masę wypełniamy papryki.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać szklankę wody lub bulionu.
Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
Teraz każdą paprykę posypać tartym serem i przykryć wierzchem papryki.
Piec jeszcze 15 minut.
papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana mięsem, papryka faszerowana mięsem i serem, papryka faszerowana pieczona

papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana mięsem, papryka faszerowana mięsem i serem, papryka faszerowana pieczona




24 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio prawie identyczne, wybornie smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniami! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takich papryk, chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jedne z moich ulubionych dań ;)
    Ja jeszcze dodaję do środka pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię ten przysmak, mam nadzieję że wyjdzie pysznie, choć wszystko zależy od mojego piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie próbuję wykonać ten ciekawy przepis, ciekawe jak będzie smakowało, mam nadzieję, że się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też dodaję pieczarki i pietruszka przede wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie vdaj znać nan nadzieje że uda się:) wtedy zrób fotkę komórką i wyslij mi to dolaczy do galerii czytelników:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam faszerowane papryki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szał na faszerowane papryki i inne warzywa trwa -:) U mnie z kolei będzie jutro papryka po turecku. PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie faszerowane warzywa :>

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam! kusisz mnie, a ja tak lubię takie warzywka z bogatym wnętrzem :]

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam faszerowane warzywa;) mmm

    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam właśnie zapiekłam papryczkę tyle ze dodałam 1 łyżkę koncentratu wyszła przepyszna dziękuje za przepis pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super ja koncentrat dodaję do gotowanej (niedługo przepis) - następnym razem podeślij zdjęcie do galerii czytelników na fanpagu :)

      Usuń
  15. bardzo dobry przepis, zaczęłam je robić późno w nocy i teraz jemy, i są przepyszne :-) Dziękuję za kolację ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przyczyniłam się do nakarmienia Waszych brzuszków :) następnym razem podeślij fotkę do galerii czytelników na fb:)

      Usuń
  16. Dziękuję za przepis, ale mam dwa pytania:
    - czy naczynie w czasie pieczenia powinno być przykryte?
    - czy wierzch papryki pieczemy od początku, czy dopiero po posypaniu prawie upieczonych papryk serem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naczynia nie przykrywany a wierzch i ser nakładamy dopiero 15 minut od końca.

      Usuń
  17. Gwarantuję ,że papryki są przepyszne i zawsze znikają ze stołu.Ja staram się urozmaicać je ziołami lub przyprawami i dlatego nigdy się nie nudzą.Podobnym farszem wypełniam małe cukinie(palce lizać) :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie pieką się w piekarniku a mi slinka cieknie od samego zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm będzie pysznie gwarantuję :) Wyślij mi potem fotkę np. z telefonu do albumu czytelników :)

      Usuń
  19. Właśnie wstawiam papryki do pierkarnika :) jedyna zmiana, jaką odważyłam się zrobić, to zamiast bazylii dałam świeżą natkę piatruszki. Pozdrawiam! Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale będzie smaczny obiad :) Z natką musi być równie pysznie :). Jeśli Kasiu będziesz mieć ochotę wyślij zdjęcia z komórki na klaudia.sroczynska@gmail.com to zasilą album czytelników na fanpagu.

      Pozdrawiam cieplutko

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger