Tarta z kremem panna cotta

Swoje kulinarne podboje zaczęła od pieczenia tart, nie były idealne, ale mam do nich sentyment.
Proponuję Wam także:

Tarta z kremem panna cotta, borówkami i jadalnymi kwiatami
tarta z kremem panna cotta, tarta z borówkami, tarta z kremem i borówkami, przepis na tartę, tarta z kremem panna cotta i borówkami

ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
125 g masła
jajko 
łyżka zimnej wody (ewentualnie)

krem panna cotta:
300 ml śmietanki kremówki 30%
50 ml mleka
3-4 łyżeczki żelatyny
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego (przepis)

 szklanka borówek amerykańskich, jadalne kwiaty

Rozpocząć od przygotowania ciasta, przesiać do miski mąkę z cukrem pudrem i solą.
Dodać pokrojone w kawałkach masło i rozcierać palcami dłoni z mąką.
Czynność powtarzać aż powstanie jakby kruszonka.
Zrobić wgłębienie w cieście, wbić jajko i zagniatać nożem suchą masę do środka.
Zagnieść ciasto, powinno być miękkie, ale nie klejące-jeśli jest za sypkie dodaj jeszcze zimnej wody.
Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na placek, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na formę do pieczenia, docisnąć dna i brzegów, zabrać ewentualny nadmiar ciasta.
Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą albo starymi monetami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 15 minut.
Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać tartę jeszcze 10 minut.
Zostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu rozpocząć od podgrzania mleka, do którego dodać żelatynę i wymieszać by się rozpuściła.
Śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przelać do garnuszka, dodać mleko z żelatyną i chwilę podgrzewać (ma być tylko letnie - nie gotować!).
Zostawić masę do wystudzenia.
Kiedy zarówno tarta, jak i krem jest wystudzony, należy krem przelać do tarty (najlepiej wyjąć ją wcześniej z formy i przełożyć na talerz) i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
Kiedy krem jest jeszcze miękki, ale nie całkowicie stężony dodać na wierzch borówki.
Przed podaniem udekorować kwiatami jadalnymi.

tarta z kremem panna cotta, tarta z borówkami, tarta z kremem i borówkami, przepis na tartę, tarta z kremem panna cotta i borówkami

tarta z kremem panna cotta, tarta z borówkami, tarta z kremem i borówkami, przepis na tartę, tarta z kremem panna cotta i borówkami

20 komentarzy:

  1. jak zwykle sama pychota! a znasz jakis przepis na białkowe batoniki ,lub proteinowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie ma nic sprawdzonego.

      Usuń
  2. Dusia, tarta jest piękna!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez pieknie wyglada! Nawet te kwiaty az sie prosza, zeby je zjesc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna ta Twoja tarta! Taka wakacyjna, kwitnąca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarty i borówki to hit sezonu. U mnie na blogu podobne klimaty ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda kwitnąco, pychota ! pomysłowa i smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dusia, tarta jest piękna :)
    Tosia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie robiłam tarty:). Twoja wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może teraz się właśnie skusisz? :)

      Usuń
  9. Jeszcze nigdy nie robiłam tarty:). Twoja wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna tarta, piękne zdjęcia. I nagłówek blogu śliczny. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. istne niebo w gębie:) cudna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentuje się obłędnie z tymi kwiatami nasturcji!

    OdpowiedzUsuń
  13. tarta obłędna ;) ciekawa jestem jak smakują takie kwiaty;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger