Bruschetta z serem, gruszką i konfiturą

Bardzo lubię klasyczną wersję grzanek, czyli bruschettę z pomidorami i mozzarellą. Tym razem postanowiłam przyrządzić włoskie grzanki na francuski sposób. Lidl wysłał mi upominek z serami i wędlinami, które postanowiłam wykorzystać z dodatkiem konfitury mandarynkowej do serów.

Bruschetta z serem, gruszką i konfiturą mandarynkową

bagietka z ciemnego pieczywa
oliwa
 ser le fromage doux (miękki dojrzewający)
garść rukoli
pół gruszki
mandarynkowa konfitura do serów
salami wieprzowe z orzechami włoskimi

Bagietkę pokroić na kromki, skropić oliwą i wyłożyć na rozgrzaną patelnię lub ułożyć w piekarniku.
Po odwróceniu grzanek na drugą stronę nałożyć po plasterku sera, trzymać w cieple jeszcze chwilę aż ser zacznie się topić.
Na grzanki wyłożyć rukolę, plasterki gruszek i plasterek salami.
Dołożyć konfiturę mandarynkową na ser. 
W przepisie wykorzystałam włoską konfiturę mandarynkową z dodatkiem chrzanu do serów ze sklepu internetowego smakipoludnia24.pl, z którym podjęłam współpracę. Konfitura jest bardzo słodka, mocno wyczuwa się skórkę mandarynki, z dodatkiem chrzanu, który dodaję delikatnej pikantności.

3 komentarze:

  1. Ale pyszności, na tygodniu farncuskim w Lidlu również zaopatrzyłam się w salami i sery, na pewno zrobię coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger