Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Dwa dni temu podałam przepis na dosyć proste ciasto ze śliwkami, dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na jogurtowe ciasto również tymi owocami. W głosowaniu na fanpagu to ciasto wygrało tuż przed tartą :) 
Dzisiaj również chciałabym życzyć wszystkiego wspaniałego mojemu Ukochanemu, który obchodzi dzisiaj swoje urodziny - sto lat Pav! :)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami (niskotłuszczowe)
ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g masła rozpuszczonego
300 g jogurtu greckiego
10 śliwek
płatki migdałów

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać rozpuszczone masło i jogurt, zmiksować.
Mąkę z proszkiem przesiać do masy i wymieszać ręcznie przy użyciu szpatułki silikonowej lub łyżki drewnianej, niezbyt dokładnie - jak na muffinki, ciasto nie powinno być idealnie wymieszane, powinno mieć grudki, dzięki czemu będzie pulchne i nie zbite.
Ciasto przelać do kwadratowej formy 20x20cm.
Na wierzchu układać połówki śliwek bez pestek, skórką do dołu.
Śliwki posypać płatkami migdałów.
Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st.C.
ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

ciasto jogurtowe ze śliwkami, przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, ciasto jogurtowe ze śliwkami przepis,

19 komentarzy:

  1. takie pyszne i jeszcze niskotłuszczowe :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, bardzo lubię takie ciasta z owocami:) i co ja będę robić jak się sezon skończy /

    OdpowiedzUsuń
  3. Też czasem robię podobne :> Jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takiego przepisu szukałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie. Lubię wszystko, co ze śliwkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jogurtowe ciasta są pyszne, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeden z moich ulubionych klasyków!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię ciasta z jogurtem..są wtedy takie delikatne i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy podana w przepisie ilość masła: 25g jest właściwa?
    Nie powinno być przypadkiem 250g? Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma być 25 gramów więc się zgadza, bo jest to ciasto niskotłuszczowe.

      Usuń
  10. Mam wszystko wygląda apetycznie i zachęcająco, tylko jedno pytanie: czy czymś trzeba wyłożyć blachę, lub wysmarować.. opruszyć? Z góry dziękuję! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej użyc papieru do pieczenia albo wysmarowac dowolnym tluszczem i oproszyc maką. Ja piekłam w formie silikonowej której nie trzeba smarowac ani wyklada papierem

      Usuń
    2. jeśli upieczesz podeślij fotkę dołączy do galerii czytelników na fanpagu

      Usuń
  11. Wszystko wygląda bardzo prosto, smacznie i zachęcająco, tylko jedno pytanie: czy blachę czymś wyłożyć/wysmarować/opruszyć?
    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, dziękuję za odpowiedź! :D jak tylko będę miała gotowe ciacho, podzielę się efektem końcowym na zdjęciach :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podoba mi sie Twoja Dusiowa kuchnia,wszystko ma swoje miejsce GRATULUJE. A czy moze byc zwykly naturalny jogurt? Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, to miłe i cieszy:) można dodać ale gęsty taki sztywny, chyba bakoma ma naturalny taki.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger