Marynowane grzyby

Marynowane grzyby to coś, na co czekam w Wigilię u mojej Babci. Często nie mogę poprzestać na kilku, a przecież trzeba w ten dzień dzielić się z innymi :), dlatego postanowiłam w tym roku przyrządzić swoje pierwsze grzyby w occie i obowiązkowo otworzę je dopiero w grudniu.

Marynowane grzyby (grzyby w occie)
grzyby w occie, marynowane grzyby

pół kg grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
pół litra wody
cebula
łyżka soli

marynata:
szklanka wody
łyżka soli
2-3 łyżki cukru
pół szklanki octu 10%
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka ziaren pieprzu
łyżeczka gorczycy (można pominąć)

Oczyszczone i opłukane grzyby podzielić na trzonki i kapelusze, większe kapelusze dzielimy na pół, a trzonki w plasterki.
Wodę z łyżką soli zagotować, a gdy zawrze wrzucić grzyby i posiekaną w kostkę lub piórka cebulę.
Gotować 15 minut.
Szklankę wody zagotować z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i gorczycą.
Gotową marynatę oraz grzyby ostudzić.
Łyżką cedzakową wyjmować grzyby z cebulką i przekładać do czystych słoików, a następnie zalewać je marynatę.
Słoiki porządnie zamknąć, pasteryzować 10 minut i przechowywać w chłodnym miejscu.
grzyby w occie, marynowane grzyby



grzyby w occie, marynowane grzyby



11 komentarzy:

  1. To coś co uwielbiam i tak się składa, że dziś będę je robił. :)
    Rano byłem na grzybach i uzbierało się całe wiadro młodziutkich, pięknych podgrzybków, a że zapasy kończą się w spiżarni trzeba zrobić kolejną porcję. :)
    Piękne ujęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, wygląda to bardzo apetycznie :) Ty to jesteś, ciągle jakieś pyszności przygotowujesz :)))

    Jeszcze nigdy nie marynowałam grzybów, ale bardzo liczę na to, że ktoś z moich bliskich to zrobi i będę mogła skosztować :))

    Buziaki
    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  3. Hit wszystkich zakrapianych imprezek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do mnie dzwoniła dzisiaj siostra z info ze nazbierała śliczne prawdziwki które oczywiście suszy siostrze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mnie uszczęśliwiłaś przepisem,właśnie dowiedziałam się,że w poniedziałek dostane grzyby i przepis będzie jak znalazł:)Ostatnio mam ograniczony czas i zapraw było mało ale mogę polecić Ci paprykę w miodzie i occie oraz suszone pomidory:)Przepis u mnie na blogu.Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze grzybki marynowane robi moja mama:) Muszę chyba w końcu kiedyś zrobić sama...
    Dziękuję za dołączenie do akcji :) Byłoby bardzo miło, gdyby pojawił się jeszcze banerek do akcji ;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A rzeczywiście, jest z boku na dole, za mało przewinęłam stronę w dół ;) Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie grzybki, też robię;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez sama robie grzybki marynowane, u Ciebie bardzo ladnie wygladaja w sloiku, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda że nie mogę sobie wydrukować przepisu ?

      Usuń
    2. wystarczy skopiować i włożyć w worda, dodatkowe wtyczki spowalniają bloga

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger