Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Ostatnio w tym poście wspominałam o papryce faszerowanej według przepisu mojej babci Tereski. Dzisiaj, więc podaję Wam przepis na papryki faszerowane i gotowane w bulionie, która jest równie pyszna jak:

Papryka faszerowana mięsem gotowana
papryka faszerowana mięsem i ryżem, papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana gotowana

5 strąków papryk czerwonych
torebka ryżu
2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
500 g mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
jajko
łyżeczka zielonej czubrycy
łyżeczka tymianku
jajko
sól, pieprz
1,5 szklanki bulionu lub wody

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić z wody i zostawić do ostygnięcia.
Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Mięso mielone wymieszać z ryżem, pokrojoną w kostkę cebulą, koncentratem/przecierem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, czubrycą, tymiankiem, solą i pieprzem.
Gotowym farszem wypełniać wnętrze papryk, które potem ułożyć w rondlu zalewając bulionem.
Nałożyć wierzch papryk i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
papryka faszerowana mięsem i ryżem, papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana gotowana

papryka faszerowana mięsem i ryżem, papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana gotowana




18 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowanej faszerowanej papryki jeszcze nie jadłem. Muszę zrobić bo wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam:). Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły przepyszne....palce lizać....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zdrówko :) ciesze się, że przepis przypadł do gustu

      Usuń
  5. Właśnie papryki się gotują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A a ten bulion to z kad sie wziol?? Bo nie kumam tej jednej rzeczy :p moze za malo w kuchni siedze hehe prosze o podpowiedz pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bulion trzeba wcześniej przygotować pod bulionem link do przepisu, można też dodać zwykłą wodę :)

      Usuń
  7. Zrobilam papryczki są obłędne palce lizac przepis super.Polecam innym robcie z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, na pewno wypróbuję! Czy mięso mielone do farszu ma być surowe czy podsmażone wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę koniecznie spróbować są pyszne :) mięso surowe :)

      Usuń
  9. Wypróbowałam :) W sezonie paprykowym - rewelacja! Dawno szukałam takiego przepisu i wreszcie znalazłam! Super i dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi miło :) To na zdrówko!

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger