Zupa grzybowa

Pamiętam, że jako małe dziecko kilka razy chodziłam z rodzicami po lesie w poszukiwaniu grzybów, potem była długa przerwa. Na szczęście Paweł ponownie nauczył mnie radości z chodzenia po lesie i zbierania grzybów. Po kilku latach razem z mamą znowu przyrządziłyśmy naszą ulubioną jesienną zupę- zupa grzybowa była tak pyszna, że już dwa razy byliśmy na wspólnym grzybobraniu. Polecam Wam również - sos grzybowy.

Tradycyjna zupa grzybowa
zupa grzybowa, przepis na zupę grzybową, zupa grzybowa z ziemniakami

około 1 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
2 cebule
pół kostki masła
2-3 litry wody
sól, pieprz
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
0,5-1 kg ziemniaków
2 liście laurowe
łyżeczka ziarenek pieprzu naturalnego
kilka ziarenek ziela angielskiego
śmietanka 30% ewentualnie

Grzyby oczyścić pędzelkiem z piasku, na sicie obmyć wodą.
Kapelusze pokroić w paseczki , trzonki w cienkie plasterki.
Cebule pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z 1/4 kostki masła i smażyć aż się zeszkli.
Dodać resztę masła i pokrojone grzyby, smażyć aż woda z grzybów odparuje.
Warzywa z włoszczyzny i ziemniaki obrać, następnie marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w krążki, a ziemniaki w niedużą kostkę.
Do garnka wlać wodę, posolić, wrzucić warzywa i zagotować.
Dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Gotować do miękkości ziemniaków, około 10 minut, po tym czasie wrzucić do garnka grzyby z cebulą.
Gotować jeszcze razem 10 minut, doprawić do smaku pieprzem.
My lubimy dolać śmietankę, polecam dodawać bezpośrednio do miski z zupą niż do gara, ponieważ ze śmietanką zupa szybciej się psuje. Można także dodać razem z warzywami np. 3 skrzydełka z kurczaka, bulion zyska na esencji.
zupa grzybowa, przepis na zupę grzybową, zupa grzybowa z ziemniakami





8 komentarzy:

  1. Uwielbiam leśne grzyby, niestety nie znam się na nich. Co roku za jabłka z mojego ogrodu dostaję od znajomego miseczkę grzybów leśnych robię sos do makarony i celebruję obiad. Uwielbiam!!!
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Uwielbiam zapach zupy grzybowej :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite zdjęcia. Pyszna zupka.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię taką domową grzybową, szkoda tylko, że nie mam zielonego pojęcia o zbieraniu grzybów, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. też dzisiaj mam taką zupkę:) najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. już czuję jej niepowtarzalny zapach i smak:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmmmmmmmm.......musi być po prostu boska.Też muszę taką zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger