Bezowe duszki

Nie świętuję specjalnie tego dnia, czyli Halloween, ale lubię przygotować mroczne dania, bo to zawsze jest wyzwanie. Wczoraj na spotkanie ze znajomymi przygotowałam bezowe duszki, a wśród strasznych przepisów znajdziecie jeszcze:

Bezowe duszki
bezowe duszki, bezy duchy, duchy z bez, bezikowe duchy, bezy, jak zrobić bezy

 2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej

pisak cukrowy czerwony/perełki cukrowe

Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy i wyciskać bezy na papier do pieczenia, na kształt duszków, czyli takie stożki.
Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut. 
Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.
Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.
Wystudzonym bezom rysować pisakiem groźne buzie, można z perełek cukrowych zrobić oczy.
bezowe duszki, bezy duchy, duchy z bez, bezikowe duchy, bezy, jak zrobić bezy

bezowe duszki, bezy duchy, duchy z bez, bezikowe duchy, bezy, jak zrobić bezy

bezowe duszki, bezy duchy, duchy z bez, bezikowe duchy, bezy, jak zrobić bezy

8 komentarzy:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger