Kluski śląskie

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przepis jest niezwykle prosty, tym razem serwuję w wersji typowo śląskiej, bez jajka, gdzie wystarczą tylko ziemniaki i mąka. Dodatek sosu serowego wyśmienicie się sprawdził. 

 Kluski śląskie w sosie z gorgonzolą
kluski śląskie, przepis na kluski śląskie, kluski śląskie z sosem gorgonzola, kluski śląskie jak zrobić

około 1 kg ziemniaków 
mąką ziemniaczana
sól

50 g sera gorgonzola
szklanka śmietanki 30%
sól, pieprz, świeży tymianek

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Ziemniaki w misce uklepać do równej powierzchni, podzielić na 4 części.
Wyjąć jedną część ziemniaków, w te miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości by zrównała się z ziemniakami.
Dodać wyjętą przed chwilą część ziemniaków i całość zagnieść ze sobą.
Z masy odrywać kawałki, formować kuleczki, lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę np. małym palcem albo końcówką drewnianych łyżek.
Kluski wkładać partiami do wrzącej i osolonej wody, gotować 4-5 minut od wypłynięcia ich na wierzch.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Na patelnię wlać śmietankę, dodać ser gorgonzola pokruszony na kawałki, doprawić solą, pieprzem i dodać świeże gałązki tymianku. 
Smażyć chwilę aż ser się rozpuści (można przecedzić sos w celu pozbycia się gałązek tymianku).
Kluski śląskie podawać polane sosem.
kluski śląskie, przepis na kluski śląskie, kluski śląskie z sosem gorgonzola, kluski śląskie jak zrobić




7 komentarzy:

  1. Oooooo mniaaam! aleś mi smaka narobiła :D Uwielbiam kluski śląskie, smak mojego dzieciństwa! A jeszcze w sosie z pieczarkami! Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluski śląskie są pyszne. ! :) Lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jakoś nigdy nie przepadałam za śląskimi. Ale nie próbowałam takich jeszcze nigdy z gorgonzolą

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie kluchy, najbardziej z sosem na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie się je robi tak samo :)
    Właśnie jutro będą na obiad :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger