Krem z dyni

Sezon na dynię rozpoczęty. Kiedy w zeszłym roku przygotowałam swoją pierwszą zupę krem i to z dyni, wszystkim smakowało. Wtedy przygotowałam krem z dyni po tajsku, a dzisiaj proponują aromatyczną wersję z tradycyjnym pesto bazyliowym, które otrzymałam od włoskich delikatesów Smaki Południa.

Krem z dyni z pesto bazyliowym

1 kg dyni (już po obraniu)
1-1,5 l wody lub bulionu warzywnego
cebula
łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka chilli w proszku, kurkuma, curry, imbir, kolendra
150 ml śmietanki 30%

Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażać.
Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię.
Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości około 20 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera, dolać śmietankę, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze przyprawami.
Gotować jeszcze 5 minut.
Podawać krem na wierzchu z pesto bazyliowym.



9 komentarzy:

  1. No tak dynia teraz na czasie!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł z tym pesto :]
    oj, teraz wszyscy z dynią szaleją!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie - znakomita zupa. !

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne zdjęcia - uwielbiam krem z dyni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam krem z dyni - a jakie robisz piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger