Miód z rokitnikiem

Kiedy trafiła w moje ręce książka "Dzika kuchnia" wiedziałam, że będę musiała wypróbować kilka przepisów. Ostatnio wsiadłam na rower i pojechałam na biologiczne łowy. Zerwałam garść owoców rokitnika, które zawierają dużą ilość witaminy C, E, niektórych witamin z grupy B i prowitaminę A oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Pamiętajcie, że ten gatunek jest objęty ochroną gatunkową, ale często można spotkać go w nasadzeniach, jako roślina ozdobna. Miód z rokitnikiem to bogactwo zdrowia.

Miód z rokitnikiem
"Dzika kuchnia" Ł. Łuczaj
miód z rokitnika

pół słoiczka miodu
mała garść owoców rokitnika

Zerwane owoce przebrać, umyć. 
Wrzucić owoce do płynnego miodu, cześć z owoców docisnąć by puściły sok.
Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba. 


4 komentarze:

  1. ja lubię miód ale tylko do herbatki :) ciekawe połączenie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam Serdecznie- Ja to był dodał do miodu sam sok z rokitnika wyciśnięty - lepiej wtedy trzyma się na chlebie czy na bułeczce - Ciekawie by smakował rokitnik kandyzowany - nawet z miodem -Nie wiem tylko czy nabierze miodowego posmaku -Ciekawe też czy miód pobiera też cech z rokitnika - ( lecznicze właściwości) -miłego wieczoru życzę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger