Papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną

Od kiedy na blogu jest przepis: papryka faszerowana mięsem robi istną furorę. Stał się numerem jeden, a czytelnicy, co jakiś czas wysyłają mi zdjęcia tego dania do albumu czytelników (klik), co mnie bardzo cieszy. Dla wegetarian jest: papryka faszerowana kuskusem, a dzisiaj serwuję Wam kolejną modyfikację, czyli:
papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną z gorgonzolą.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą gryczaną z gorgonzolą
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą gryczaną z gorgonzolą

5 sztuk czerwonej papryki
500 g mielonego mięsa
torebka ugotowanej kaszy gryczanej
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
pół pęczka natki pietruszki
jajko
sól, pieprz
łyżka oliwa
szklanka wody lub bulionu
150 g sera gorgonzola

Papryki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ z pestkami.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista. 
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulą z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami :solą, pieprzem i bazylią lub oregano.
Mięsną masą wypełniamy papryki.
Papryki możemy przygotować na dwa sposoby:
- ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st.C. 
-ułożyć w głębokiej patelni, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut. 
Na ciepłe papryki nakładamy ser gorgonzola.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą gryczaną z gorgonzolą






5 komentarzy:

  1. papryka jest świetnym warzywem ... doskonale sprawdza się w takich daniach ...
    doskonale skomponowałaś farsz ...
    pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię tego typu dania:) fajnie się sprawdzają na różnego typu uroczystościach:) wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam paprykę we wszelkich postaciach :)

    zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczny farsz Dusiu. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger