Ratatouille (ratatuja)

Ratatouille, czyli ratatuj to jarska potrawa z kuchni francuskiej. Są to po prostu duszone warzywa z przyprawami. Jeśli jednak wolicie wersję z mięsem to spróbujcie przepis na leczo. Oby dwa dania są najlepsze, kiedy warzywa są jeszcze odrobinę sprężyste i nie rozpadają się całkowicie.


Ratatouille (ratatuj)


 4 papryki (różne kolory)
ostra papryczka
bakłażan
cukinia
puszka pomidorów
3 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej
natka pietruszki

Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek w plasterki.
Do garnka wlać olej i podsmażyć cebulę aż będzie szklista.
Dodać czosnek i chwilę razem smażyć.
Papryki, najlepiej w 3 kolorach oraz małą papryczkę ostrą pokroić na małe kawałki, paseczki lub kwadraciki i wrzucić do garnka.
Bakłażana ze skórką pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawiać aż puści sok.
Z cukinią postąpić tak samo, ale nie trzeba solić.
Wrzucić do garnka bakłażana i cukinię, dodać sól, pieprz i zioła.
Dusić jakiś czas razem pod przykrywką, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną.
Pod koniec dodać pomidory w puszce razem z sokiem i jeszcze chwilę dusić razem.
Już na sam koniec można dodać natkę pietruszki posiekaną i wymieszać.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania - lekkie, a jakże aromatyczne i sycące :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudownie. bardzo lubię to danie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger