Warsztaty gdańskie w Fumenti

Jakiś czas temu na fanpagu Miasta Gdańsk ruszył konkurs pt:"Gdańsk w słoiku zakręcony". Wysłałam swój przepis na sok z aronii z gdańskiego krzaczka i...przepis się spodobał, a ja dostałam zaproszenie na warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Fumenti, gdzie w menu miały znaleźć się starogdańskie przepisy w nowoczesnej odsłonie. Warsztaty poprowadzone zostały przez Kamila Sadkowskiego.

Na warsztatach podzieliliśmy się na pary i zaczęliśmy wspólne gotowanie. Ja przygotowywałam sos z raków i szyjek rakowych, który budził spore zainteresowanie, szczególnie, kiedy całe raki trzeba było zblenderować - poruszenie w kuchni, bo jak to potem zjeść? Na szczęście wszystko potem było przecedzane przez gęste sitko. Do sosu piekłyśmy sandacza, który podany był z kaszą pęczak gotowaną w czerwonym winie z wanilią i ratatouille. 
fot.Miasto Gdańsk


 Przygotowywane były także powidła śliwkowe z rodzynkami i rumem, kurku z puree i oliwą, zupa chlebowa z razowca z pulpetami oraz zapiekane maliny pod kremem tiramisu.
fot. Miasto Gdańsk
fot.Miasto Gdańsk

Na przystawkę: kurki z puree czosnkowym i oliwą pietruszkową podane z kiełkami buraka.

fot. Miasto Gdańsk


fot. Miasto Gdańsk

 Zupa z razowca z kulkami mięsnymi z cynamonem (najmniej mi smakowała, prawdopodobnie przez cynamon w mięsie)
 Pożywiamy się z Asiejką.
fot. Miasto Gdańsk
fot. Miasto Gdańsk

fot. Miasto Gdańsk




fot. Miasto Gdańsk
 Zapiekane maliny w kremie tiramisu z amaretto (obłędnie dobry)
Dziękuję wszystkim za spędzenie miłego wieczoru na wspólnym gotowaniu :)

 Ogromne podziękowanie dla organizatora - Miasta Gdańsk zarówno za kulinarny konkurs, jak i zorganizowanie świetnych i smakowitych warsztatów pt: "Gdańsk w słoiku zakręcony".

I LOVE GDN :)
więcej zdjęć w albumie na fanpagu: klik

2 komentarze:

  1. Bardzo fajne potrawy :) Mam nadzieję, że podasz przepis na zupę, bo wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż się głodna zrobiłam od patrzenia na te przysmaki,
    też ustawiam się w kolejce po przepis na zupę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger