Wątróbka z jarzębiną

Dzisiaj prezentuję Wam już drugi przepis z "Dzikiej Kuchni" Ł. Łuczaj. Tym razem do spróbowania trafiła jarzębina, czyli owoce jarzębu, które zawierają różne kwasy organiczne, działają przeciwzapalnie na układ pokarmowy. Należy pamiętać by jarzębiny nie spożywać w dużych ilościach, bo zawiera kwas parasorbowy, który jednak ulega rozkładzie podczas gotowania czy zamrożenia. Zapraszam po inne przepisy z działu: biolog w kuchni.

Wątróbka z owocami jarzębiny
"Dzika kuchnia" Ł. Łuczaj
wątróbka z jarzębiną, wątróbka z owocami jarzebu

0,5 kg wątróbki drobiowej
garść owoców jarzębu
cebula
sól, pieprz
mąka
olej
szczypiorek

Zebrane owoce jarzębiny zamrozić np. dzień przed smażeniem mięsa.
Cebulę posiekać, wątróbkę umyć i pokroić drobniej.
Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, aż będzie szklista.
Dodać owoce jarzębiny, dolać odrobinę wody i chwilę dusić, by owoce zmiękły.
Wątróbkę obtaczać w mące i dodać na patelnie, smażyć około 5 minut jeszcze.
Doprawić solą i pieprzem na patelni lub na talerzu, posypać szczypiorkiem.

6 komentarzy:

  1. Ja wiem że moje pytanie moze zostać uznane za idiotyczne;)...ale czy to taka normalna jarzębina czy jakaś inna odmiana czy jak co i gdzie?:):):)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy gatunek jarzębiny jest jadalny, niektóre tylko gatunki podlegają ochronie.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. nieźle, nie wiedziałam. Na pewno kiedys wypróbuje :) U mnie gałązka jarzębiny stoi w wazonie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Człowiek to się uczy przez całe życie - nie wiedziałam, że jarzębina jest jadalna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania - niebanalne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Następna rzecz do wypróbowania. Wygląda smakowicie i zachęca swoją oryginalnością:)
    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger