Wine Time - wina i sery francuskie

WINE TIME to nowy sposób na degustacje win i jest to cykl spotkań w Gdyni z sommelierem, który poprowadzi Was po najlepszych winnicach świata, a wszystko to w otoczeniu lekkich przekąsek i wybornych serów. Dzięki uprzejmości Wine Time miałam okazję uczestniczyć w takim spotkaniu, na którym zajmowaliśmy się winami francuskimi. Właśnie te wina są specjalnością Skarbnicy Win, której właściciel pochodzi z Francji. 


Warto już na samym wstępnie wspomnieć, że spotkania odbywają się w salonie meblowym BoConcept, dzięki czemu siedzi się przy krzesłach i stołach z ekspozycji z podanymi cenami :) Ciekawy pomysł! Salon jest bogaty w ciekawe przedmioty do aranżacji wnętrz, które przykuwają uwagę designem, nowoczesnością i użytecznością. 

Na naszym spotkaniu degustowaliśmy 5 rodzajów win z małych francuskich winnic.

Spotkanie rozpoczęliśmy wykładem sommeliera i prezentacją win, a następnie każde po kolei degustowaliśmy.
Rozpoczęliśmy od białego, wytrawnego wina z popularnego szczepu Chardonnay, które jest bardzo uniwersalne, owocowe i rześkie. 


Drugim winem degustowanym było białe, wytrawne Domaine Moltes ze 100 % szczepu 
Riesling z francuskiej Alzacji o kwiatowym zapachu, z wyczuwalną nutą trawy cytrynowej, bardziej wytrawne od poprzedniego i o bardziej zielonkawej barwie. Pasuje do przystawek i miękkich serów twarogowych. jak np. scamorza.

Pierwszą część degustowania skończyliśmy winem Chateau Les Paques, Blaye z rejonu Bordeaux, ze szczepu Sauvignon o żółtej barwie, które zaskoczyło nas wszystkich niesamowitym aromatem kwiatowym i egzotyka owoców cytrusowych, coś niesamowitego! To wino idealnie komponuje się z rybami i skorupiakami oraz owczym serem.


W trakcie degustacji kosztowaliśmy serów z Ser Lancselot i świeżego pieczywa z Chwili Moment, a czekał też na nas bufet pełen pyszności.






Bardzo spodobała nam się możliwość gry w ping ponga (stoły z BoConcept są do tego przygotowane, sam spot reklamowy do tego zachęca), bo bardzo lubimy rywalizację :) Było jeszcze weselej :) 

I przyszła pora na drugą część degustacji, którą rozpoczęliśmy francuskim oryginalnym czerwonym, wytrawnym winem Domaine Moltes, ze szczepu Pinot noir (trudny do uprawy) - bardzo eleganckie wino, na pewno pasuje do dziczyzny.





 
 Ostatnia pozycja to czerwone wino wytrawne Château Les Paques, Blaye, Côtes de Bordeaux, Cuvée Prestige. Jest to wino ciężkie, z wyraźnie wyczuwaną goryczką z tanin o nucie ciemnych owoców, idealne do wędlin.



Pod koniec degustacji odbył się też konkurs, gdzie mojemu Pawłowi udało się wygrać bardzo dobre wino :)
 Jeśli nie macie pomysłu na spędzenie wieczoru, wybierzcie się na spotkanie z degustacją win, prowadzone w przyjemnej atmosferze, a zarazem profesjonalnej oprawie, gdzie wszyscy mogą czuć się jak przyjaciele. Jest upojnie, wesoło i z dobrym jedzonkiem :)
Najbliższe spotkanie już w piątek - będzie dotyczyć win włoskich, na pewno będzie to dla Was niesamowite przeżycie (klik).  
Dziękujemy Wine Time za zaproszenie :)

5 komentarzy:

  1. jaki jest koszt?

    OdpowiedzUsuń
  2. Super relacja.
    Spotkanie wygląda na bardzo ciekawe ;)
    Niestety ja winko tymczasowo :/ nie... ale sery :D taaa

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękujemy : ) Przepiękny wpis oraz zdjęcia : ) Może jakiś mały konkurs ?

    Weronika z Wine Time ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger