Carpaccio z buraków

Za burakami nie przepadam, wiążę się z tym dłuższa historia, ale odkąd pamiętam wszyscy mi je wciskali na siłę - dla zdrowia, oczywiście w formie klasycznej surówki. I nie ma mowy, że zjem je ze smakiem...chyba, że ktoś poda mi carpaccio z buraków z kremem balsamicznym albo barszcz czerwony. Buraki odczarowane chociaż w tej postaci :). Oczywiście za jakiś czas zaserwuję Wam przepis na klasyczną surówkę, ale będzie też coś na słodko - niespodzianka.

Carpaccio z buraków i bryndzy
carpaccio z buraków, carpaccio, buraki, jak ugotować buraki, przepis z burakami


kilka buraków
woda
bryndza (albo kozi ser, feta)
sól, pieprz
krem balsamiczny (albo ocet balsamiczny)
świeży koperek

Buraki ugotować w osolonej wodzie - od zagotowania około godziny aż będą miękkie.
Jeszcze ciepłe buraki obrać ze skórki.
Pokroić buraki na cienkie plasterki -najlepiej przy użyciu odpowiedniej tarki lub malaksera.
Plasterki układać na talerzu zaczynając od zewnątrz do wewnątrz.
Pokruszyć serem bryndza albo innym o mocnym smaku np. feta lub kozi ser.
Doprawić solą i pieprzem, polać kremem balsamicznym (jeśli nie macie to wlejcie trochę octu balsamicznego do garnka, włączcie palnik i chwilę gotujcie aż sos się zredukuje do gęstej postaci).
Na koniec posypać świeżym koperkiem.
carpaccio z buraków, carpaccio, buraki, jak ugotować buraki, przepis z burakami


6 komentarzy:

  1. ostatnio bardzo popularne i ponoć smaczne. Chyba sam muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. buraczki są pyszne, a w takiej wersji pewnie super pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam sobie takie ostatnio i bardzo mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość że zdrowe to jeszcze jak ładnie wygląda:)
    zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger