Hummus

Ostatnio miałam chęć eksperymentowania w kuchni. Patrząc na woreczek z ciecierzycą i drugi z sezamem postanowiłam przyrządzić wegański hummus. Przygotowując hummus potrzebujemy tahini, czyli pastę sezamową, którą łatwym sposobem zrobimy w domu. Hummus idealnie smakuje na pieczywie, także takim chrupkim. 

Hummus

3 łyżki sezamu
łyżka oliwy
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
pół szklanki suchej ciecierzycy
sól
1/3 szklanki zimnej wody

Dzień przed przygotowaniem hummusu, należy ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać.
Wrzucić do garnka, ponownie zalać wodą i zagotować.
Gotować około godziny, aż ciecierzyce będzie można rozgnieść w palcach, a po przekrojeniu nie będzie widać białego koloru wewnątrz.
Odcedzić ciecierzycę i zostawić do ostudzenia.
Na patelni zrumienić ziarna sezamu, które potem wrzucić razem z łyżką oliwy do miski blendera i zmiksować na pastę - tahini (możecie też użyć gotowej, kupnej w sklepie jasnej pasty).
Do gotowego tahini dodać ciecierzycę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny i sól. 
Miksować na gęstą pastę, a następnie dodać część zimnej wody i sprawdzić po ponownym zmiksowaniu konsystencję (moja pasta wymagała około 1/3 szklanki zimnej wody).
Gotowy hummus przełożyć do miseczki, można go polać oliwą, posypać przyprawami i ozdobić pietruszką.


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam hummus ze świeżym jeszcze ciepłym arabskim pieczywem polany dobrą oliwą z oliwek. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dusia, albo myślimy podobnie, albo korzystamy z podobnych źródeł, bo któryś raz albo ty zamieszczasz coś pierwsza, co ja chcę u siebie zrobić, albo ty umieszczasz to, co u mnie niedawno się pojawiło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniami, uwielbiam :) pycha smakuje z marcheweczkami pokrojonymi w słupki i z ogórkiem świeżym mmmm :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham hummus :) muszę w końcu go zrobić sama!:) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. a można to zrobić z ciecierzycą z puszki? ile wtedy jej użyć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że można - puszka ciecierzycy będzie ok :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger