Jabłecznik serowy

Kiedy zobaczyłam ten przepis to koniecznie musiałam zrobić to ciasto. Jabłka, serek homogenizowany, jesienne ciasto z cynamonem - serowy jabłecznik jest obłędnie dobry, delikatny, puszyste poduszeczki, z miękkimi jabłkami w środku. Prezentuje się nietypowo, dlatego to ciasto dołącza do listy ulubionych. Inne ciasta z jabłkami na blogu:

Jabłecznik serowy
jabłecznik serowy, przepis na najlepszy jabłecznik, najlepszy jabłecznik, jabłecznik bez jajek, jabłecznik z serkiem, poduszki z jabłkami

ciasto:
 2,5 szklanki mąki
 250 g masła
 200 g waniliowego serka homogenizowanego
 2/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

 8 dużych jabłek   
 cynamon
 cukier puder do posypania

Składniki na ciasto zagnieść ze sobą, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30 cm.wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach blaszki, wyłożyć ciastem dno blaszki.
Na cieście układać jabłka w 2 lub 3 rzędy, wybrzuszeniami do góry, posypać je cynamonem i cukrem.
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka.
Nakłuć wierzch ciasta widelcem.
Piec 45 minut w temp. 180 st.C. - do zrumienienia.







17 komentarzy:

  1. Serowego jeszcze nie miałam okazji próbować , musi być bardzo delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też dzis ten przepis oglądałam i mam chęć zrobić. Ślicznie Tobie wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się bardzo okazale i nawet nie wątpię w to, że jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka i ser, super połączenie, wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na szarlotkę to bym miała ochotę, szczególnie taką serową *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. Słszałam o nim wiele..że najlepszy :). Ale nigdy jeszcze nie próbowałam. Musi być przepyszny :).

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności, zjadłabym taki:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatni hit i numer jeden w jednym ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudownie! Mnie też się podoba i chyba będę musiała go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zjadłabym takiego placka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciasto. Robiłam tez ze śliwką i gruszką. wszystkie te wersje są super!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja też coś zmontuje bo wygląda że proste i apetyczne:)

      Usuń
  12. Nie jadlam jeszcze takiego ciasta na serku, ale wyglada zacnie, no i ja szarlotki biore w ciemno. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto celowo nie ma jajek? Czy to błąd?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger