Makaron z cukinią i papryką

Lubię szybkie propozycje z makaronem. Najchętniej zajadam się makaronem z tuńczykiem, cukinią i pomidorami albo klasycznym sphagetti napoli. Ostatnio wykorzystałam włoski makaron jajeczny z wysokiej jakości semoliny ze sklepu Smaki Południa do przygotowania dania z cukinią i papryką.

Makaron z cukinią i papryką

pół opakowania makaronu (duże łazanki)
papryka czerwona
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
cukinia
sól, pieprz, bazylia suszona

Paprykę i cukinię pokroić w paseczki, a cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli.
W między czasie nastawić wodę na makaron - gotować al dente według czasu na opakowaniu.
Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć razem.
Dodać paprykę i cukinię, dusić razem aż zmiękną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię do warzyw i wymieszać razem (jeśli nie lubisz wymieszanego makaronu z warzywami tak jak ja to ułóż na talerzu makaron i na wierzchu nałóż warzywa).

2 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger