Malinowa latte

Latte to moja ulubiona kawa - jak zrobić latte dowiecie się w przepisie na latte macchiatto. Dzisiaj prezentuję Wam jak zrobić malinową latte, czyli wspomnienie lata. Na chłodne poranki polecają się też:

Malinowa latte
latte malinowa, latte z syropem, jak zrobić latte, kawa latte, latte z syropem malinowym

50 ml ulubionej kawy 
szklanka mleka
2 łyżeczki syropu malinowego
słodkie kakao

Przygotowanie rozpoczynam od zaparzenia kawy w kawiarce albo zalaniem wrzątkiem rozpuszczalnej kawy.
Mleko podgrzewam w garnuszku albo mikrofalówce - tak by było ciepłe, ale nie cieplejsze niż kawa!
Na dno szklanki wlewam syrop malinowy.
Podgrzane mleko spieniam - blenderem, mikserem, w słoiczku lub spieniaczem - i delikatnie przelewam do szklanki zbierając piankę.
Kawę przelewam do filiżanki z dzióbkiem i delikatnie po ściance nalewam do szklanki z mlekiem, tak by utworzyły się warstwy.
Wierzch posypuję słodkim kakao. 
latte malinowa, latte z syropem, jak zrobić latte, kawa latte, latte z syropem malinowym

20 komentarzy:

  1. Takie proste, a wydaje się być przepyszne, szczególnie dla pożeracza i fana malin- na pewno wypróbuję na dzisiejszy deser ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie pochwal się efektami :)

      Usuń
  2. będę musiała wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taką pogodę - idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglądają te warstwy, malinowa musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby takie proste a mi to i tak rzadko wychodzi taka ładna :P widziałam ostatnio jak moja kolezanka robiła takie latte w ekspresie. Nie pamiętam dokładnie jaki ma, jakiś z saeco ale ma genialną opcje. Naciska jeden przycisk i taka kawa robi sie sama. Sam ekspres pobiera mleko i ustala proporcje i wychodzi takie równiutkie latte :D żeby samemu zrobic taką kawe to trzeba miec chyba specjalne zdolności ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł i musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie: jak uniknąć zwarzenia mleka? Czy jest to kwestia temperatury mleka czy użytego syropu? A może zupełnie coś innego wpływa na to?
    Kilkakrotnie próbowałam zrobić takie latte i wciąż warzy mi się mleko i myślałam, że tego się po prostu nie da zrobić, ale patrząc na Twoje teraz już wiem, że się da ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc jestem zdziwiona, że coś mleko Ci się zwarzyło. Czy syrop nie miał w sobie alkoholu? Jeśli tak to masz rozwiązanie. Jeśli nie to pamiętaj by wlać najpierw syrop, potem mleko, które powinno być odrobinę mniej ciepłe niż kawa.http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/kawa-latte-macchiato.html
      Tu z syropem toffi też się nie zwarzyło http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/11/kawa-toffi.html, ale jak kiedyś dodałam syrop alkoholowy blue curacao to mleko właśnie zwarzyło się.

      Usuń
    2. Nie, jest to taki zwykły syrop jaki można kupić w sklepie. Nie jest to jednak syrop opisany jako "syrop do kawy", może w tym jest problem? Albo że mleko jest "z butelki" a nie "z kartonu"?
      Spróbuję jeszcze poeksperymentować z temperaturą.

      Natomiast miodowe wyszło idealnie! :) http://czerwonygupik.blogspot.com/2015/01/miodowe-latte.html

      Usuń
  8. myślę, że co najwyżej może chodzić o jakość tego syropu, na pewno robiłam też z kupnych z tych nie do kawy i wychodziło :) próbuj i daj znać czy się uda. miodowe piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło i malinowe! Kwestią była temperatura mleka. Dziękuję za pomoc :)

      http://czerwonygupik.blogspot.com/2015/02/malinowe-latte.html

      Usuń
    2. No widzisz, cieszę się bardzo :)

      Usuń
  9. Patryk z Bielska25.07.2015, 21:32

    Fajnie że szukając eksperymentów z kawą, można znaleźć fajną koleżankę z epuls'a,
    Klaudia gratuluje wspaniałego bloga i życze samych sukcesów :) A w wolnej chwili na pewno sprawdzę jak smakuje malinowe latte.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesamowite! Kopę lat! :) Koniecznie spróbuj kawki! Pozdrawiam

      Usuń
    2. Patryk z Bielska09.08.2015, 14:03

      W końcu znalazłem czas żeby spróbować :) trochę zmodyfikowałem Twój przepis ale i tak wyszło nieźle.
      Efekt możesz w wolnej chwili zobaczyć http://mojepasje.net.pl/?p=2781

      Usuń
    3. Patryk super wyszło, prześlij fotkę mi to dodam do galerii czytelników :)

      Usuń
  10. Ja próbowałam dodać sok malinowy i do spienionego mleka i do zimnego , mleko i tak zważyło się. Mam dwa soki jeden z herbapolu malinowy a drugi taki biedronkowy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger