Panna cotta z piwną galaretką

Na pewno wiecie, że mięso gotowane z użyciem piwa jest często bardziej soczyste. Jakiś czas temu robiłam żeberka słodko-pikantne na piwie, a jeszcze wcześniej marynowałam kurczaka w piwie do sezamowych kąsków. Dzisiaj proponuję oryginalny deser z użyciem piwa, a dokładnie jest to waniliowa panna cotta z piwną galaretką.

Waniliowa panna cotta z piwną galaretką
panna cotta, panna cotta z galaretką, piwna galaretka, panna cotta z piwem, panna cotta z piwną galaretką


pół szklanki śmietanki 30%
pół szklanki mleka
2 łyżki cukru
pół laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny

pół szklanki piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
2 łyżki miodu
2 goździki
czubata łyżeczka żelatyny

Śmietankę z mlekiem, cukrem i wyjętymi ziarenkami z laski wanilii zagotować.
Odstawić garnuszek, dodać żelatynę i wymieszać porządnie trzepaczką.
Masę przelać do pucharków, wstawić do lodówki, aby panna cotta stężała. 
Piwo wlać do innego rondelka, dodać miód i goździki, zagotować.
Gotować chwilę - do momentu aż płyn zacznie gęstnieć.
Przecedzić przez sito, albo wyjąć goździki.
Odstawić z palnika, dodać żelatynę, zostawić do ostudzenia.
Chłodną galaretkę wylać na panna cottę.
Zostawić do stężenia w lodówce.
Na wierzch można zetrzeć czekoladę.


10 komentarzy:

  1. Wersja dla dorosłych , bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama próbowałam tego piwa i dlatego jestem przekonana że ten deser to strzał w dziesiątkę! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Panna cottę uwielbiam, w takiej wersji jeszcze nie jadłam :) Za piwem średnio przepadam, więc chyba pozostanę przy klasycznym smaku - karmelowym na przykład :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to dopiero połączenie:) muszę spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity deser dla dorosłych, muszę wypróbować przy okazji jakiejś imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Panna Cottę ! Piwnej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej jeszcze nie jadłam ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na galaretkę. Muszę taką zrobić!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger