Bezy czapki Mikołaja

Dzisiaj jest jeden z ważniejszych dni - 3 URODZINY BLOGA !!!
Czas z Wami niesamowicie szybko leci, dziękuję, że jesteście ze mną i napędzacie do działania :)

Bezy czapki Mikołaja
bezy czapki mikołaja, świąteczne beziki, bezy święta

2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik

Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Do około 2/3 masy dodać barwnik czerwony - jeśli w proszku wystarczy duża szczypta, jeśli w żelu to około łyżeczki - i zmiksować.
Masy przełożyć do dwóch rękawów cukierniczych z dowolnymi końcówkami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na papier białe krążki.
Na krążki wyciskać czerwoną masę tworząc czapeczki. 
Powrócić do białej masy i zrobić z niej pomponik.
Piekarnik nastawić na 140 st.C. - włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).
Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim.

5 komentarzy:

  1. Dusiu, życzę kolejnych lat na blogu i równie fajnych przepisów, jak dotychczas.
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego co najsmaczniejsze dla Dusiowej Kuchni, samych pieknych inspiracji i mnóstwa pomysłów :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. :)
    https://www.facebook.com/solipieprz/photos/a.442679515867523.1073741828.429188163883325/543328795802594/?type=1

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger