Chipsy jabłkowe

W tym roku będę robić swój pierwszy kompot z suszu - oczywiście inspiracją będzie wypijany, co roku na Wigilię kompot u mojej babci. W planach mam go trochę unowocześnić, ale o tym za jakiś czas. Chipsy jabłkowe robi się bardzo prosto, wystarczy mieć suszarkę spożywczą (choć można je robić też w piekarniku) i cenowo wychodzą o wiele taniej niż te kupowane w sklepie. Swoje suszone chipsy zamknęłam w pięknym słoiczku od AmazingDecor.

Domowe chipsy jabłkowe z cynamonem
chipsy jabłkowe, chipsy jabłkowe z cynamonem, suszone jabłka, jak zrobić chipsy jabłkowe


ulubione jabłka
cynamon

Jabłka powinny być twarde i mało soczyste, dzięki czemu szybciej się wysuszą. 
Umyte i obrane ze skórki jabłka krój na cienkie plasterki, tym razem kroiłam po bokach, bez wydrążania środka - jeśli chcecie okrągłe plasterki to zajrzyjcie jak się je robi tutaj - klik.
Plasterki układać w suszarce spożywczej, posypać cynamonem i suszyć na dużej mocy przez 2-3 godziny aż plasterki będą suche.
Chipsy jabłkowe są świetne, jako przekąska, a w święta można zrobić z nich kompot z suszu.

Słoiczek do kupienia jest tutaj.





4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie suszone krążki ! Pyszne są z twarożkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie jabłka pamiętam robiła moja babcia. Później wykorzystywała do kompotu z suszu. Ja niestety nie robię tego. Ale chyba zacznę. fajna alternatywa dla dziecka do śniadaniówki do szkoły.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe są pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger