Golden Tulip niedzielny brunch

ul. Piastowska 160
Gdańsk Jelitkowo

Golden Tulip Gdańsk Residence to nowy obiekt wypoczynkowo-konferencyjny zlokalizowany w Gdańsku Jelitkowie w pobliżu morza. W Golden Tulip znajduje się elegancko urządzona restauracja, która serwuje, co tydzień brunch niedzielny. Wystrój restauracji jest świąteczny, zapalone świecie, piękna choinka z ozdobami, a w tle lecą świąteczne piosenki pozytywnie nastrajają. 




Brunch niedzielny serwowany jest w formie bufetu. Kucharze przygotowują dania charakterystyczne dla danego miesiąca. W tym tygodniu na przystawki podano:
-rybę po grecku
-tymbaliki z łososia z groszkiem i jajkiem
-sałatkę śledziową z burakami i orzechami
-sałatkę z ryżem, kurczakiem i ananasem
-pieczone wędliny z suszonymi pomidorami i warzywami
-deska serów, a do serów miód z bakaliami.
Wszystko w otoczeniu owoców, także tych egzotycznych oraz kwiatów - więc znowu moja dusza biologa była zachwycona :). Spodobała mi się nowoczesna forma podania sałatek, a zachwycił miód z orzechami i pestkami dyni podany do serów. 










W trakcie brunchu odbywał się life-cooking podczas, którego można było obserwować, jak powstają bruschetty oraz je zamówić, a do wyboru były z pomidorkami, pesto bazyliowym lub borowikami. Podziwiałam z jakim sprytem można nakładać jedzenie na dwa talerze trzymane na jednej ręce :) Choć trochę nie pasował mi ten włoski akcent do całego brunchu, który serwuje raczej kuchnię polską, to jako fanka kuchni włoskiej byłam bardzo ucieszona z serwowania moich ulubionych grzanek. Bruschetty były obłędne, grzanki idealnie chrupkie, świeże, pyszne pomidorki w moim przypadku, Paweł postawił natomiast na borowiki i chyba jego wersja była jeszcze lepsza niż moja, a do tego dużo parmezanu. Niebo w gębie :)







Jako zupę zaserwowano idealny na grudzień barszcz czerwony z uszkami, bardzo smaczny. 


Jeśli chodzi o dania główne to do wyboru były:
-krokiety z kapustą i grzybami
-karp w sosie szarym z rodzynkami
-pieczeń wieprzowa w sosie chrzanowym
-pieczeń z indyka z warzywami
-buraczki
-ziemniaki.
Myślę, że wegetarianie mogliby być zawiedzeni trochę, chociaż spokojnie najedliby się przystawkami i bruschettami.









Wszystko danie dobre jak u mamy :) 


Oczywiście nie mogło zabraknąć deserów. Genialny, wilgotny i przepyszny był seromakowiec, ptysie zaskoczyły mnie budyniowym wnętrzem, Paweł rozkoszował się kakaowym, wilgotnym ciastem z kwaśną konfiturą. Do wyboru były jeszcze wielkie muffinki :) A jak dużo różnych owoców, rewelacja. Podczas brunchu można też napić się dowolnego soku.







Do ciasta obowiązkowo kawa, herbata lub czekolada na gorąco.


Brunche  w formie bufetu odbywają się w każdą niedzielę między 13:00 a 17:00 w Restauracji Golden Tulip Gdańsk Residence.  Cena to 65 zł od osoby - wychodzi zdecydowanie taniej niż standardowa wizyta w restauracji, gdyż tutaj mamy bufet, można zjeść tyle ile się chce, a ponad to w cenie wliczone są napoje: kawa, herbata, woda, soki. Dzieci do lat 4 mają bezpłatny wstęp, a te starsze od 4-12 lat zyskują 50% zniżkę. Dla dzieci przygotowane jest specjalne menu, a nawet specjalna kolorowa zastawa :). Obsługa klienta jest na wysokim poziomie.


Więcej o brunchu przeczytacie tu - klik (dowiecie się np. jakie dania będą serwowane w najbliższą niedzielę - zainteresował mnie dorsz pod ziołową skorupką).
Warto zamówić sobie doskonałe grzane wino, bardzo aromatyczne i rozgrzewające :)


3 komentarze:

  1. wielka szkoda ze wszystko co fajne jest x km ode mnie:(

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku będę robić pierwsze w zyciu pierogi... i to na wigilie! Z twojego przepisu :)
    http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html
    Czy pamiętasz może ile sztuk wychodzi z tego przepisu? Musze zaspokoić pierogami 7 osób na wigilii. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić z podwójnej porcji, ponieważ z przepisu wychodzi około 30-40 sztuk w zależności od wywałkowania :) Cieszę się, że podjęłaś się tego wyzwania, a ja się mogę do tego przyczynić :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger