Jogurt z bananem i pierniczkami

Wszędobylska świąteczna atmosfera zaczyna być widoczna także w przepisach na blogu. Dzisiaj chciałabym zaprezentować ciekawe śniadanie w korzennym klimacie. Jogurt z dodatkiem miodu i cynamonu, karmelizowane banany oraz pierniczki to smakowite rozpoczęcie dnia. Warto również do śniadania podać szklankę 100 % soku pomarańczowego Tymbark by dostarczyć organizmowi pierwszą z pięciu zalecanych porcji witamin w ciągu dnia. Sok Tymbark, który nie zawiera dodatkowych cukrów, zapewnia aktywne rozpoczęcie dnia, co przekłada się na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Karmelizowane banany przekładane jogurtem i pierniczkami


2 banany
2 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny
szklanka jogurtu naturalnego
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
kilka pierniczków

Banany pokroić na plasterki, wrzucić do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny, włączyć palnik i jakiś czas gotować do momentu aż staną się lepkie i zmiękną.
Odstawić do ostygnięcia.
Jogurt połączyć z miodem i cynamonem.
Pierniczki skruszyć na pył, w moździerzu lub tłuczkiem.
Nakładać warstwami do wysokiej szklanki: pierniczki, jogurt, banany i powtórzyć jeszcze raz.
Wierzch posypać odrobiną pierniczków, ozdobić miętą.




5 komentarzy:

  1. ja na śniadania najbardziej preferuję owsianki, ale lubię też wymyślać i inne dania jak placki, ciastka itp. :)
    takim pierniczkowym przekładańcem bym nie pogardziła *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa jestem smaku tego cuda!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadła takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna propozycja na lekkie śniadanko ! Lubię takie :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger