Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy gości zawsze na Wigilię u mojej babci, więc jako dziecko zawsze czekałam na ten moment, kiedy poda się go do stołu. To już drugi smak dzieciństwa, który powtarzam dzięki przepisom Babci - poprzedni to grzybówki wileńskie i wiecie co? Wciąż u babci smakuje jednak najlepiej, więc nie mogę się doczekać tegorocznej Wigilii :) Czerwony kisiel żurawinowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jaki smaczny.

Kisiel żurawinowy
kisiel żurawinowy, przepis na kisiel żurawinowy, jak zrobić kisiel żurawinowy

szklanka żurawiny
litr wody
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody

Każdą żurawinę należy przekroić na pół albo rozgnieść w rondelku.
Zalać żurawinę połową ilości wody (0,5 l), dodać cukier i gotować od zawrzenia wody przez 15 minut aż żurawina stanie się szklista i miękka. 
Wymieszać całość chwilę, odcedzić na sicie owoce, a do płynu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z 1/3 szklanki wody.
Garnek postawić na włączonym palniku, energicznie mieszać aż kisiel będzie gęstnieć - będzie gęstnieć od momentu zagotowania się.
Przelać do szklanek - kisiel smakuje dobrze na ciepło i zimno.


4 komentarze:

  1. wow! piękny Dusiu dodaję do akcji z radością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosze tylko o uzupełnienie w kwestii formalności kategoii kolorystycznej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie że u Ciebie nie zalatuje tak bardzo świętami jak prawie wszędzie indziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie moje smaki! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger