Marchewka duszona na maśle

U mnie do obiadu zawsze muszą być podane warzywa. Najczęściej przygotowujemy surówki, naszą ulubioną jest surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów i rzodkiewek oraz na ciepło marchewka z groszkiem. Osobiście bardzo lubię też surówkę z marchewki ze śmietaną na słodko. Dzisiaj postanowiłam wypróbować prosty, francuski sposób na duszoną marchewkę. Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę do dzisiejszego obiadku.

Marchewka duszona na maśle
"Francuski Szef Kuchni" J. Child
duszona marchewka, duszona marchewka na maśle, przepisy z marchewką, marchew, przepisy marchew, dodatek do obiadu

5 marchewek
łyżka cukru
1,5 szklanki wody
1,5 łyżki masła + 2 łyżki masła
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Marchew obrać, pokroić w plasterki i włożyć do garnka o grubym dnie.
Dodać cukier, wodę, 1,5 łyżki masła, sól i pieprz.
Garnek przykryć i gotować marchew do 30 minut na średniej mocy palnika lub tak długo aż marchew zmięknie - moje marchew zmiękły po 15 minutach.
Gdy marchew jest miękka dodać natkę pietruszki i dodatkowo 2 łyżki masła.
Poczekać aż masło się rozpuści i podawać.
Marchewka jest idealnym dodatkiem do obiadu.


do akcji Tęcza Smaków, kolor pomarańczowy

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką marchewkę ! Lubię też taką w połączeniu z groszkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  2. często robię taką bo mój mąż ją lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką nie tylko apetycznie smakuje ale również wygląda :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusiu - zapraszam Cie do akcji tecza smaków 3 ;) pomarańczowy kolor aż czeka na takie pyszności !!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogę dodać tego przepisu czas trwania akcji się nie zgadza :(

      Usuń
  5. dziekuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowana - przepyszna!
    Przebiła marchewkę z groszkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją zdecydowanie wolę od marchewki z groszkiem, na zdrówko :) Zapraszam do dzielenia się fotkami dań na fanpagu :)

      Usuń
  7. MNIAM muszę jutro wypróbować do obiadu!

    OdpowiedzUsuń
  8. a co gdy gotuję marchewkę w parowarze? kiedy dodac cukier? :) dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z cukrem nie wiem, nie testowałam, ale miodem pod koniec parowania polać?

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger