19 grudnia 2013

Miodownik przepis

Do zrobienia tego ciasta zbierałam się ponad 2 lata - niewiarygodne, że tak długo zwlekałam, bo dzisiaj wiem, że jest to przepyszne ciasto, bardzo wpasowuje się w klimat świąteczny. Miodowe blaty, budyniowy krem i polewa czekoladowe z orzechami i migdałami to pyszne połączenie. Przepis jest trochę wymagający, ale warto się wysilić by potem zbierać zachwyty i być dumnym z wykonania takiego dobrego i ładnego ciasta. Więcej świątecznym przepisów znajdziecie tu - klik.

Miodownik

ciasto:
3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
4 łyżki miodu płynnego
pół kostki margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

krem:
2 szklanki mleka
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru waniliowego
kostka margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar
niepełna szklanka cukru pudru

polewa:
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
50 g (1/4) kostki margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar

dodatki:
orzechy włoskie
płatki migdałów

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść ze sobą, ciasto powinno być trochę lepkie.
Ciasto podzielić na 4 równe części - po około 200 g.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Rozwałkować pierwszą część ciasta na tortownicy lub wylepić ciastem dno ręcznie.
Piec przez 15 minut w temp. 180 st.C. aż się stanie lekko brązowe.
Wyjąć ostrożnie z blaszki gotowe ciasto - będzie lekko miękkie, ale stwardnieje po chwili, dobrze jest wyjmować ciasto przy użyciu szerokiej i płaskie łopatki.
Czynność powtórzyć z kolejnymi 3 blatami. 
Zostawić blaty do ostudzenia.
Przygotować krem wlewając jedną szklankę mleka do rondla i podgrzewać.
Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
Dodać zawartość drugiej szklanki do rondla i podgrzewać, mieszając aż masa zgęstnieje.
Zostawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce masy budyniowej ciągle miksując.
Gotową masą przełożyć blaty miodownika - kremu nie kładziemy na ostatnią górną warstwę, tam będzie polewa.
Dobrze jest zostawić ciasto przełożone kremem na noc w lodówce.
Przygotować polewę wkładając wszystkie składniki do rondelka, podgrzewać aż całość się połączy ze sobą.
Wylać polewę na wierzch ciasta i od razu ozdobić orzechami i płatkami migdałów.


10 komentarzy:

  1. Na blogach ostatnio bardzo miodownikowo:)Piękny Dusiu miodownik:)To jedno z moich ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest grzechu warte ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czesc mistrzu , dzieki za pomysl na swieta !:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super. Mój miodownik w sobotę będę robić. Ciekawy Przepias masz Dusiu. W moim domu święta bez miodownika nie mogą się odbyć ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! :) Może i ja przyszykuję coś podobnego.
    Pozdrawiam, Natalia. ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. mój miodownik robię z kaszą manną, ale to ciasto w każdej wersji jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam miodownik z tego przepisu i niestety okropny - ciasto twarde (nawet po kilku dniach), krem mało smaczny - a szukałam miodownika z dzieciństwa ale to nie ten, niestety :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie za dużo mąki dodałeś/aś bo moje placki idealnie zmiękły. Ciasto smakowało rodzinie i kilku blogerkom na spotkaniu także dziwne że Tobie wyszło niesmaczne.

      Usuń

Anonimie podaj swoje imię.
Zachęcam do dzielenia się zdjęciami dań zrobionych z mojego bloga na fanpagu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...