Ryba po grecku

Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na rybę po grecku, jaką robi się u mnie w domu, jest troszkę inna niż wszystkie, bo rybę się rozdrabnia, a wśród warzyw znajduje się papryka czerwona. Zdjęcie jest zeszłoroczne, więc proszę o wyrozumiałość :) Po inne przepisy na Święta zajrzyjcie tutaj - klik.

Ryba po grecku

1 kg filetów z dorsza lub morszczuka
mąka do panierowania
olej
30 dag marchwi
pietruszka
papryka czerwona (lub papryka konserwowa)
4 cebule
słoiczek koncentratu lub przecieru pomidorowego
szklanka wody
liść laurowy
łyżka cukru
2 kulki ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy

Rozgrzać olej na patelni, filety doprawić solą i pieprzem ziołowym, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto - po około 3 minuty. 
Rybę rozdrobnić rękoma na mniejsze kawałki i  przełożyć połowę z nich do naczynia, w którym będziemy serwować danie.
Pokrojona cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju w rondlu.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołożyć do cebuli, pod przykryciem smażyć około 20 minut.
Po 15 minutach dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę.
W między czasie zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem i pieprzem naturalnym w kulkach. 
Zagotowaną wodę z przyprawami (wywar), koncentrat pomidorowy i sok z cytryny dolać do smażonych warzyw, gotować aż woda odparuje, pod przykryciem jeszcze jakieś 5 minut.
Zdjąć rondel z palnika, zostawić do przestygnięcia pod przykryciem.
Połowę masy warzywnej wyłożyć na rybę znajdującą się już w naczyniu.
Zrobić kolejną warstwę - ryba, sos warzywny.
Trzymać w lodówce. 

-do akcji Tęcza Smaków, kolor pomarańczowy

6 komentarzy:

  1. Ooo, toż ja całkowicie zapomniałam o istnieniu czegoś takiego jak ryba po grecku:) Jejku, jejku, no to na pewno znajdzie się na moim stole i blogu - jakżeby inacze:) Tylko użyje jesnak przepisu mojej mamy:) Bardzo podobny do Twojego:)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: http://rozowykociolek.blogspot.com
    Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Po karpiu kolejne moje ulubione świąteczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusiu ... no poprostu nie może Cie zabraknąć w Tęczy Smaków :) http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html w tym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusiu ja nie wymagam aby bannerek znalzł się pod postem - wystarczy że sobie będzie widniał gdziekolwiek na blogu :) Moze byc w bocznym pasku :) może tez byc słowny odnośnik do Akcji z linkiem :) czekam na zgłoszenie

      Usuń
    2. To fajnie :) niestety tego przepisu nie mogę dodać, czas trwania akcji się nie zgadza

      Usuń
    3. Dusiu akcja trwa od 9 grudnia Kochanan - tylko durszlak w swej łaskawości uruchomił ją dopiero od 16 grudnia - po moich kilku mailach i pertraktacjach :) możesz ją bez problemu dodać na mojej stronie pod postem poczatku akcji - oba przepisy, albo na mikserze, który rzadnych problemów nnie robił

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger