Seromakowiec z wiśniami

Kiedy po raz pierwszy zrobiłam seromakowiec to wszystkim smakował, bo połączył zwolenników makowców i serników. W te święta postanowiłam to ciasto nieco urozmaicić przygotowując ciemny, cynamonowy spód, dodając wiśnie z konfitury, a wierzch polewając domową polewę czekoladową. Ciasto rozpływało się w ustach :). Bałam się, że szybko zniknie, dlatego kroiłam z jeszcze ciepłą polewą :). 

Seromakowiec z wiśniami na cynamonowym spodzie
seromakowiec, seromak, seromakowiec z wiśniami, seromak z wiśniami, seromak z wiśniami przepis

ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki krupczatki
jajko
pół kostki masła (100 gram)
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao

masa twarogowa:
1 kg sera z wiaderka
pół kostki masła
5 jajek
2 łyżki budyniu waniliowego
szklanka cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)

0,8 kg gotowej masy makowej
jajko

konfitura z całymi wiśniami/mrożone wiśnie/świeże wiśnie
polewa:
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
50 g masła


Spód ciasto kruche:
Do mąki, kakao i cynamonu dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać między palcami.
Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa twarogowa:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać masło i dalej miksować.
Stopniowo po 1 łyżce dodawać twaróg, ciągle miksując.
W między czasie wsypać budyń i wlać ekstrakt waniliowy.
Ubić białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo do twarogu i już łyżką delikatnie wymieszać.
Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).
Na ciasto kruche wyłożyć masę makową wymieszaną z jajkiem.
Teraz z konfitury wyjąć wisienki i porozkładać - dałam wisienki z małego słoiczka, można zastąpić mrożonymi wiśniami (bez rozmrażania), a w sezonie użyć świeżych wydrylowanych wiśni.
Teraz wyłożyć masę twarogową.
Piec w temp. 180 st. C przez 60 - 70 minut.
Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to należy przykryć je folią aluminiową.
 Zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia.
Kiedy ciasto jest ostudzone przygotować polewę podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.
Płynną polewę wylać na ciasto.




6 komentarzy:

  1. moje ulubione świąteczne ciasto! łączy te wypieki, które lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wiśniami jeszcze go nie robiłam. Najwyższy czas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne musiało być ;) Ja jadłam zwykły seromakowiec, jednak ten dodatek wiśni i cynamonu musiał zdecydowanie podkreślić jego wyjątkowy smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie, zdecydowanie świąteczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. połączenie dwóch pysznych ciast. uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mamusia do mnie zadzwoniła i zapytała jak ma wpisać w googlach takie ciasto które jest i sernikiem i makowcem, a ja taki kurde bloger niby kulinarny i powiedziałam "mamuś wpisz ciasto z serem i makiem", a tu proszę taka fajna nazwa, szkoda że już jest po świętach bo podesłałabym jej Twój przepis pewnie o coś takiego jej chodziło :)

    Pozdrawiam Cię Dusiu cieplutko i przy okazji życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger