Cafe latte z miodem

Zimą potrzebna jest rozgrzewająca kawa. Warto, więc sięgnąć zamiast cukru po miód, pamiętając o jego zdrowotnych właściwościach. Wykorzystałam w przepisie miód lipowy z pasieki Pucer, o której pisałam tutaj - klik. Zimowa cafe latte z miodem smakuje wybornie. Sięgnijcie też po inne zimowe kawy:


Cafe latte z miodem
latte z miodem, kawa z miodem, zimowa kawa, zimowa latte z miodem
50 ml wrzątku
łyżeczka ulubionej kawy
łyżka miodu
200 ml mleka

Na dno wysokiej szklanki nalać miód.
Podgrzać mleko np. w mikrofalówce, a następnie ubić np. blenderem (lub przelać do słoika, zakręcić i potrząsać), aby powstała pianka - mleko musi być trochę zimniejsze niż kawa.
Przelać mleko z pianką do wysokiej szklanki.
Wrzątkiem zalać kawę, przygotować espresso. 
Powoli wlewać kawę, najlepiej z kubeczka z dzióbkiem, do szklanki (można też nalewać po dużej łyżce opartej na brzegu szklanki).
Przed wypiciem wymieszać.
latte z miodem, kawa z miodem, zimowa kawa, zimowa latte z miodem





3 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger