Carpaccio z wędzonego łososia

Łosoś i oliwa zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają wielu chorobom. Można by, więc powiedzieć, że jest to połączenie doskonałe. Ostatnio przygotowałam carpaccio z wędzonego łososia z cebulką, ogórkiem i kolorowym pieprzem polane oliwą z oliwek niefiltrowaną prosto z Włoch. Carpaccio przygotowuje się z surowego mięsa, ale nie każdy takie jada. Z kieliszek białego wina smakuje doskonale.

Carpaccio z wędzonego łososia
carpaccio, carpaccio z łososia, carpaccio z wędzonego łososia

200 g wędzonego łososia
2 łyżki oliwy (klik)
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka soku z cytryny
ogórek kiszony
pół małej czerwonej cebuli
posiekana natka pietruszki i szczypiorek
kolorowy pieprz
szczypta soli truflowej (lub himalajskiej)

Łososia pokroić na dłuższe plastry, które ułożyć jeden za drugim na talerzu.
Ogórka kiszonego i cebulkę drobno pokroić, posypać nimi łososia.
Posypać całość natką pietruszki i szczypiorkiem.
Kolorowy pieprz utłuc w moździerzu i doprawić nim łososia dodając również sól truflową.
Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i sokiem z cytryny, mieszanką polać danie przed podaniem.
carpaccio, carpaccio z łososia, carpaccio z wędzonego łososia

carpaccio, carpaccio z łososia, carpaccio z wędzonego łososia

10 komentarzy:

  1. Mmmm bardzo lubię wędzonego łososia! ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale przyrządzone i pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio mam niesamowitą "fazę" na łososia. Co rusz jem albo pieczonego, albo tatara (zresztą z podobnych składników, jak Twoje carpaccio). Na widok Twojego łososia aż się zaśliniłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam łosoś to moja ulubiona ryba, ale wędzonego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobie sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tego właśnie szukałam! Przepis idealnie nadaje się na przystawkę na jutrzejszą kolację z okazji powrotu Zaślubionego z tygodniowego szkolenia, a jednocześnie będzie cudownym wstępem do kolacji z okazji urodzin Męża mego :)
    Będę tu stałym gościem :)
    Pozdrawiam i zapraszam od czasu do czasu do początkującej blogerki :)
    http://lifestyleovo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu. prześlij potem fotkę jak zrobisz :)

      Usuń
    2. Niestety nie potrafię tutaj wstawić zdjęcia carpaccio, ale jest on na moim blogu :)
      http://lifestyleovo.blogspot.com/2015/10/romantyczna-prawie-kolacja.html

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger