Drożdżówki z makiem

Drożdżowe wypieki pojawią się u mnie rzadko, ponieważ lubię szybkie przepisy, nie wymagające czekania. Postanowiłam trenować swoją cierpliwość i podboje drożdżowe, dlatego zaraz po nowym roku przygotowałam drożdżówki z makiem, a konkretnie piękne ślimaczki drożdżowe z masą makową. Wszystkim bardzo smakowały, zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy sprawdziły się perfekcyjnie. Przechowywane w szczelnym pojemniku były dobre nawet po kilku dniach. To kolejne słodki drożdżowy wypiek do kolekcji:

Ślimaczki drożdżowe z masą makową
drożdżówki z makiem, ślimaczki drożdżowe, ślimaczki drożdżowe z makiem, ślimaczki drożdżowe z masą makową, drożdżówki z masą makową

3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół kostki masła (100g)
2 jajka + żółtko
3 dag drożdży
łyżeczka ekstraktu waniliowego

ok. 300 g masy makowej
białko do smarowania drożdżówek

Mleko podgrzać, wymieszać razem z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami.
Zostawić rozczyn na 10 minut w ciepłym miejscu.
Roztopić masło i zostawić do ochłodzenia.
Wsypać do miski mąkę, dodać rozczyn i wymieszać.
Dodać ekstrakt, rozpuszczone masło, cukier, jaja i żółtko, a całość wyrobić ręcznie na gładkie elastyczne ciasto - będzie trzeba podsypywać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, miskę przykryć ściereczką.
Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazować je, uderzając pięścią i podzielić na dwie części.
Każdą rozwałkować na duży prostokąt, a następnie na pokroić na długie paski o szerokości około 10 cm.
Każdy pasek wysmarować masą makową i zawijać w ślimaczki.
Na środku można zrobić niewielkie poprzeczne nacięcie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki w odstępach i odstawić jeszcze na 30 minut do rośnięcia.
Po tym czasie rozmieszanym białkiem wysmarować każdą drożdżówkę.
Piec w 180 st.C. przez 20 minut góra dół i jeszcze kilka minut na termoobiegu do zarumienienia się.
Studzić drożdżówki na kratce, po wystudzeniu dekorować lukrem - przepis tutaj.
Wyszło mi 12 sztuk ślimaczków.
drożdżówki z makiem, ślimaczki drożdżowe, ślimaczki drożdżowe z makiem, ślimaczki drożdżowe z masą makową, drożdżówki z masą makową

drożdżówki z makiem, ślimaczki drożdżowe, ślimaczki drożdżowe z makiem, ślimaczki drożdżowe z masą makową, drożdżówki z masą makową

8 komentarzy:

  1. Od dawna za mną chodzi coś takiego:):) Śliczne zdjęcia;)
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione drożdżówki to właśnie te z makiem i solidną porcją lukru :) Twoje w pełni mnie zadowalają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej,pisałam już że mam przesyt maku ale taką zakręconą drożdzóweczkę to bym zjadła Np. z cynamonem:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne! Zachwycam się na ich widok, a co dopiero gdyby poczuć smak :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Te z makiem to zdecydowanie mój nr.1 ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżówki! Zawsze gdy je piekę, wstaję z samego rana, żeby zrobić niespodziankę mojej rodzinie w postaci ciepłej bułeczki na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też lubię "szybkie" wypieki bo jest ze mnie nie mały łakomczuszek :) No ale czasem lepiej poczekać, albo poświęcić więcej czasu na przygotowanie bo wszystkiego się nie da zrobić w pięć minut ;) Mnie właśnie naszła ochota na takie drożdżóweczki bo zostało jeszcze trochę maku od świąt, a nie mam sprawdzonego przepis. Więc owy przepis porywam i uciekam do kuchni. buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger