Krem z kukurydzy

Dalej jestem zakochana w zupach krem, ciągle kombinuję i mam nowe pomysły. W Gdańsku popadało trochę śniegu i jest chłodniej, dlatego polecam krem z czosnku i krem z marchwi i pomarańczy. Dla lubiących zielone cukinie sprawdzi się doskonały krem z cukinii, a dla żądnych niebanalnych smaków krem z kukurydzy po tajsku. Dzisiaj prostsza wersja tej zupy, czyli krem z kukurydzy najprostszy.

Krem z kukurydzy
krem z kukurydzy, zupa krem z kukurydzy, zupa krem, zupa kukurydziana, krem kukurydziany
1,5 szklanki wody lub bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
puszka kukurydzy konserwowej
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki kuminu
łyżeczka tymianku
200 ml śmietanki 30%

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć z cebulą.
Całość zalać wodą (wtedy dodać sól) lub bulionem, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.
Doprawić ostrą papryką, pieprzem, kuminem i tymiankiem.
Całość gotować od momentu zawrzenia przez 10-15 minut. 
Zmiksować przy użyciu blendera, jeśli trzeba doprawić do smaku.
Wlać śmietankę i gotować jeszcze 5 minut.

12 komentarzy:

  1. Zamiast śmietany świetnie sprawdzi się serek topiony naturalny lub śmietankowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile wyjdzie tej zupy krem? Na dwie porcje wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak to porcja dla dwóch osób

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam osobiście za kukurydzą ale spróbuje bo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, świetna propozycja, taka słoneczna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam, ale chętnie spróbuję Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmm... ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam - pyszne wyszło, tylko dosyć ostre (następnym razem mniej papryki) i dodałam 100 g serka topionego przez co krem był jeszcze bardziej kremowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z tym serkiem :) oj to zmienię porcję papryki jak mówisz że za ostre :) cieszę się że zrobiłaś :)

      Usuń
  9. Dusiu,dlaczego usunełas mój komentarz? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarze z linkami trafiają do spamu.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger