Panna cotta przepis

Panna cotta to słynny włoski deser. Dzisiaj przepis na pannę cottę z wanilią, czyli klasyka i podstawy. Sięgnijcie po inne wersje:

Panna cotta waniliowa
panna cotta z wanilią, panna cotta, panna cotta waniliowa
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
4 łyżki cukru
laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny

Do rondelka wlać śmietankę i mleko.
Dodać cukier i wyskrobane ziarenka z wanilii.
Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia.
Do szklanki wsypać żelatynę dodać trochę gorącej masy mlecznej, rozmieszać i wlać zawartość szklanki do rondla, energicznie mieszając aż żelatyna się rozpuści.
Mieszankę przelać do filiżanek lub pucharków i zostawić na kilka godzin do wystudzenia.
Tym razem panne cottę podałam w pucharkach, ale klasycznie należy naczynka polać od dołu gorącą wodę i wyjąć pannę cottę na talerzyk. 
panna cotta z wanilią, panna cotta, panna cotta waniliowa

8 komentarzy:

  1. Śliczny ma kolor ! Wygląda jak obłoczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, bardzo lubię ten deser i też mam go na blogu w kilku wersjach, ciągle do niego wracam:) Wypróbuję Twoją wersje tarty z kremem panna cotta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny deser, mój ulubiony. Mam kilka wersje na blog, też do niego ciągle wracam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty przepis i deser ,który zawsze jest pyszny i uzależnia;)

    buziaki
    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  5. Czas sięgnąć po któryś z Twoich przepisów na pannę cotta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Delikatna i bardzo ładna Dusiu.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. że tak powiem "mniamości" ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger