Pieczone jabłka z żurawiną

Pieczone jabłka kojarzą mi się z zimowymi wieczorami, kiedy to były wypiekane w domowym piecu kaflowym. Dzisiaj przywróciłam smaki dzieciństwa i przygotowałam pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem. Jeśli nie macie konfitury skorzystajcie z przepisu na:

Pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem
pieczone jabłka, pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem, pieczone jabłka z konfiturą,
2 jabłka
4 łyżki konfitura z żurawiny (lub czerwonej borówki)
4 łyżeczki miodu
cynamon

Jabłka przeciąż na pół, wzdłuż ogryzka.
Wydrążyć gniazda nasienne - najlepiej zrobić to łyżką do melonów.
Ostrym nożem nakłuć miąższ jabłka.
W zagłębienia wkładać po łyżce konfitury z żurawiny, dolać po łyżeczce miodu i posypać cynamonem.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez 40 minut w 180 st.C - aż będą miękkie.
pieczone jabłka, pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem, pieczone jabłka z konfiturą,

5 komentarzy:

  1. Kocham ten deser ! Często robię jeszcze z dodatkiem orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny i zdrowy deser;) bardzo lubię Twoje pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pieczone jabłka i często je robię na różne sposoby, ale z żurawiną są najlepsze ;) i wspomnienie o piecu...eh dzieciństwo, słodkie dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pieczone jabłuszka i najrozmaitsze ich wersje:)
    W okresie zimowym robię ten przysmak regularnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie jabłka.....to najlepszy zimowy deser!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger