Ciasto zebra

Ciasto zebra to pierwsze ciasto, jakie przygotowałam mając pewnie koło 10 lat. Oczywiście pod nadzorem mamy spróbowałam coś przyrządzić sama, pewnie zachęcona przez koleżanki w szkole. Efekt był taki, że ciasto niby wyszło i wszyscy je zjedli, ale było zakalcem. Długo mi to pozostało w pamięci i nie mogłam się wziąć ponownie do tego wypieku. Jednak porażki należy zostawić i brać się dalej do pracy, po tylu latach - że nikt nie pamiętał nawet, że to kiedyś takie ciasto robiłam, upiekłam je po raz drugi, z tego samego przepisu. Wyszło doskonałe - zostało zjedzone raz dwa, nawet bez polewy i cukru pudru. Koniecznie spróbujcie zrobić ciasto zebra, bo to jedne z łatwiejszych i efektownych ciast. Z takich prostych ciast polecam też:

Ciasto zebra
przepis ciasto zebra, przepis na ciasto zebra, jak zrobić ciasto zebra, zebra przepis, zebra,
5 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 i 3/4 szklanki mąki
szklanka oleju
szklanka wody gazowanej + 3 łyżki wody
3 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Stopniowo dosypywać do białek cukier i cukier waniliowy, ciągle miksując aż będzie gęsta piana.
Teraz kolejno dodawać żółtka i miksować.
Do masy przesiać mąkę i proszek, wlać szklankę oleju i szklankę wody gazowanej (sprawdzi się również oranżada).
Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera chwilę do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i jeszcze 3 łyżki wody - krótko zmiksować.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo całą tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą.
Na środek tortownicy wlewać łyżkę jasnego ciasto, następnie dalej na środek łyżkę ciemnego ciasta.
Postępować tak, wlewając naprzemiennie na środek, aż skończą się masy - paski zebry rozchodzą się do brzegów blaszki.
Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.

przepis ciasto zebra, przepis na ciasto zebra, jak zrobić ciasto zebra, zebra przepis, zebra,

przepis ciasto zebra, przepis na ciasto zebra, jak zrobić ciasto zebra, zebra przepis, zebra,


7 komentarzy:

  1. Ooooo też pamiętam to ciasto z dzieciństwa :) i jeszcze jeśli się nie mylę co do nazwy, to kokosownik robiłyśmy z mamą bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszła Ci idealnie! przypomniałaś mi jak ja dawno jej nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę ten przepis wypróbować :) Fantastycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto dzieciństwa. Koniecznie muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Popieram, wygląda świetnie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger