Prosta zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach, warto pokusić się o przygotowanie ich w trochę innej formie, choć bardzo prostej - zapiekanka ziemniaczana, czyli gratin jest prostym i bardzo pysznym daniem sama, ale też świetnie pasuje podana przy mięsie. Inne potrawy z ziemniaków:

 Zapiekanka ziemniaczana najprostsza - gratin
zapiekanka ziemniaczana, ziemniaki gratin, zapiekanka ziemniaczana gratin, zapiekane ziemniaki gratin,

1 kg ziemniaków
300 ml śmietanki 30 %
100 ml mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
żółty ser
masło do wysmarowania formy

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki jednakowej grubości.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Śmietankę połączyć z mlekiem i zetrzeć do tego odrobinę gałki muszkatołowej.
Ziemniaki układać warstwami, a każdą z warstw posypać solą i pieprzem.
Całość zalać śmietanką z mlekiem.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę, po tym czasie wierzch zapiekanki posypać serem i piec jeszcze około 15 - 30 minut - sprawdzać w między czasie czy ziemniaki są miękkie.
zapiekanka ziemniaczana, ziemniaki gratin, zapiekanka ziemniaczana gratin, zapiekane ziemniaki gratin,

3 komentarze:

  1. świetne,chętnie bym wykorzystała przepis ale niestety nie mogę jeść takich rzeczy:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ta zapiekanka. Proste składniki, prosta w przygotowaniu - lubię to :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham wszystko, co ziemniaczane, choć muszę unikać jak ognia :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger