Racuchy z jabłkami

Kolejny smak dzieciństwa - racuchy z jabłkami. Swoje przygotowuję bez drożdży, bo przede wszystkim szybciej, ale takie też mi bardziej smakują. To są najlepsze placki z jabłkami, ciężko nie sięgnąć po kolejnego... Jeśli lubicie połączenie placków i jabłek to powinny się Wam też spodobać pancakes z prażonymi jabłkami oraz jabłka w cieście.

Racuchy z jabłkami (bez drożdży)
placki z jabłkami, racuszki z jabłkami, placuszki z jabłkami, racuszki bez drożdży, proste placki z jabłkami
szklanka mąki
szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
duże jabłko
olej 
cukier puder

Mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz proszek do pieczenia zmiksować.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej.
Zanurzać plasterki jabłek w cieście i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron aż będą złociste.
Odłożyć na papier do odsączenia z tłuszczu, potem przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi około 15 sztuk placuszków.
placki z jabłkami, racuszki z jabłkami, placuszki z jabłkami, racuszki bez drożdży, proste placki z jabłkami

placki z jabłkami, racuszki z jabłkami, placuszki z jabłkami, racuszki bez drożdży, proste placki z jabłkami

7 komentarzy:

  1. Pysznie bardzo! Bez drożdży, ciekawe : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię podobne czasem. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, smak dzieciństwa, lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dzieciństwem mi się kojarzą takie racuchy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger