Łosoś w sosie śmietanowym

Ostatnio bardzo polubiłam łososia i nie mogę przejść obojętnie obok niego. Przygotowany tak łosoś jest bardzo delikatny i zmysłowo rozpływa się w ustach, dzięki kremowemu sosowi. Danie można podać bez makaronu. Polecam też:

Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym na makaronie
łosoś w sosie koperkowym, łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym, łosoś z makaronem

300 g filetu z łososia
cytryna
sól, pieprz kolorowy
300 ml śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
pęczek koperku
makaron

Osuszony filet, pozbawiony skóry przekroić na 3 kawałki, które skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem kolorowym.
Odstawić na 30 minut do lodówki.
W między czasie nastawić wodę na makaron i ugotować do al dente.
Na jednej patelni (najlepiej bez tłuszczu lub z odrobiną masła) usmażyć łososia z dwóch stron po około 2-3 minuty na każdą stronę.
Równocześnie na drugą patelnię wylać śmietankę z dodatkiem gałki muszkatołowej i gotować aż zgęstnieje, pod koniec dodać posiekany koperek.
Na talerze wyłożyć makaron, następnie łososia i całość polać sosem.

łosoś w sosie koperkowym, łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym, łosoś z makaronem


Do zrobienia przepisu wykorzystałam młynek elektryczny od Emako, w który włożyłam kolorowy pieprz - młynek jest świetny, bo posiada regulację stopnia mielenia i do użycia wymaga naciśnięcie jednego przycisku - do kupienia tu klik

.

9 komentarzy:

  1. chyba najlepsza wersja łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łososia uwielbiam, w każdej postaci myślę że ta wersja będzie idealna. Dziękuje za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś mnie połączenie łososia z makaronem nie pasuje, ale połączenie tego sosu z łososiem o tak!. Dodatkowo brokuły i ja się po prostu rozpływam! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Super rozwiazanie by smakowało idealnie. Nawet dla amatorów łososia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobre rozwiazanie nawet dla amatorów łososia :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis super lecz ja sos ulepszyłem o dodanie pol papryczki chilli i 2 zabki czosnku pozdRo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i super, że dodałeś to co lubisz :) na zdrowie :)

      Usuń
  7. przepis bardzo dobry,dziękuję za pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Zapraszam do testowania kolejnych przepisów :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger