Przepis na gofry

We wstępie postu chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować najlepszą gofrownicę dostępną na rynku - mowa o gofrownicach z firmy Dezal. Są one profesjonalne, używane w gastronomii, ale także idealnie sprawdzają się w domu. Wybrałam model  301 ze stali nierdzewnej z grubą kratką. Płyty nagrzewają się bardzo szybko do temp. 195 st. C. i dosłownie w ciągu 2-3 minuty po nalaniu ciasta gofry są gotowe. We wpisie prosty i dobry przepis na chrupiące gofry. Niedługo kolejne ciekawsze przepisy :).

Przepis na chrupiące gofry
przepis na 12 sztuk

2 szklanki mąki 
2 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju lub oliwy
3 łyżki cukru pudru
2 jajka

Oddzielić białka od żółtek.
Mąkę zmiksować z żółtkami, mlekiem, proszkiem, olejem (lub oliwą) i cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodawać pianę do ciasta i zmiksować krótko na wolnych obrotach.
Ciasto nalewać do gofrownicy - przed pierwszą partią warto delikatnie pędzelkiem silikonowym nasmarować kratki olejem.
Piec gofry przez 2-3 minuty na rumiano. 
Jeśli szukacie idealnej gofrownicy to zajrzyjcie tutaj - klik. Wcześniej sama miałam serduszkową gofrownicę i ta jest zdecydowania warta swojej ceny. 


11 komentarzy:

  1. muszę w końcu kupić gofrownicę, poprzednia nie dopiekała mi ciasta, w środku gofry były surowe. Nie wiesz w jakiej cenie jest ta gofrownica? nie mogę zleźć takiej informacji na stronie, która podałaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koło 200 zł na stronie jest podane gdzie mozna ją kupić i ewentualnie allegro. surowe w środku nie są nawet jesli za mocno posmarowałam olejem kratki to były jasne ale upieczone :)

      Usuń
  2. Cudnie wyglądają Twoje gofry Dusiu!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam gofry i też używam gofrownicy Dezal - jak dla mnie gofrownica idealna,miałam wcześniej dwie innych firm,ale do niczego się nie nadawały,gofry były jak gumowate naleśniki;ta z Dezala ma moc i gofry są jak trzeba:)
    fajny przepis podałaś i piękne Ci wyszły:)
    basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja aktualna gofrownica pomału umiera i ostatnio rozważałam Dezala, ale jak na razie dla mnie zbyt drogi... Niemniej jednak gofry wyszły Ci idealne. :>

    OdpowiedzUsuń
  5. do spryskiwania gofrownicy czy patelni polecam atomizery do oliwy/oleju, zostawiają tylko równomierną mgiełkę oleju więc nie ma obawy, że coś wyjdzie za tłusto

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj:)
    Nominowałem twojego bloga do Libster Blog Award 2014.
    Więcej informacji http://gotujebochce.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html

    Zapraszam do zabawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam gofry z wszystkim :) a na widok Twoich aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry przepis, gofry wyszły idealne chrupiące.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger