Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane zawsze goszczą na naszym stole w Wielkanoc. Najczęściej są to klasyczne i najprostsze faszerowane jajka z rzeżuchą lub jajka faszerowane na ciepło (moje ulubione). Robiłam też jajka faszerowane rzodkiewkami i nadziewane pastą serowo-czosnkową. Dzieciom spodobają się na pewno muchomorki z jajek, a dla leniuszków są jajka z wędzonym łososiem.

Jajka faszerowana suszonymi pomidorami
jajka z pomidorami suszonymi, jajka z szafranem, jajka z kurkumą

5 jajek
kilka łyżek majonezu
2-3 suszone pomidory
duża szczypta szafranu
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz biały
koperek

Jajka ugotować na twardo - od momentu zawrzenia gotować 10 minut. 
Wyjąć, przelać jajka zimną wodą i obrać ze skorupek.
Przekroić jajka wzdłuż na pół i wyjąć żółtka do miseczki.
Rozgnieść żółtka z majonezem, szafranem, kurkumą i doprawić do smaku solą i pieprzem białym.
Dodać drobno posiekane suszone pomidory.
Masę wyciskać do wgłębień po żółtkach.
Ozdobić koperkiem i posypać kurkumą.

8 komentarzy:

  1. Smakowicie to wygląda. W sam raz na Wielkanoc ;) Jakbyś szukała może jakiś inspiracji to zajrzyj na wylistuj.pl ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, nie mogę się doczekać świąt przez ciebie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie jajeczka wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super! *.*
    Bardzo smakowity pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności~! Wspaniałe jajeczka, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy farsz do jajek... ja pomidory suszone pcham gdzie się da praktycznie, więc czemu nie do jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już czuję, że święta za pasem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Szafranu na sórowo sie nie jada

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger