Karkówka z ketchupem

Zbliża się majówka, a więc wszyscy mamy nadzieję na ładną pogodę i grillowanie. W weekend wpadłam na pomysł grillowania mięsa, a konkretnie karkówki w ketchupie. Karkówka w ketchupie jest doskonała, bo mięso jest kruche, pozostaje soczyste, a dodanie cukru brązowego gwarantuje karmelową skórkę. Do marynaty dodałam pikantny ketchup Pudliszki, mocno pomidorowy, który przygotowuje się ze 190 g świeżych pomidorów na 100 g produktu. Ketchup Pudliszki nie zawiera konserwantów. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis już w majówkę. 


Karkówka w ketchupie z grilla
karkówka w ketchupie, karkówka w ketchupie z grilla, karkówka marynowana w ketchupie, karkówka z grilla, karkówka z ketchupem przepis


1 kg karkówki
sól, pieprz
butelka ketchupu pikantnego Pudliszki 
3 łyżki musztardy
4 łyżki brązowego cukru
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki papryki ostrej mielonej

Karkówkę pociąć na kotlety o grubości 1 cm.
Lekko rozbić tłuczkiem, posypać z dwóch stron solą i pieprzem.
Przygotować marynatę: wymieszać ketchup Pudliszki z musztardą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkiem i ostrą papryką.
Mięso włożyć do marynaty, obtoczyć je marynatą z każdej strony. 
Zostawić na min. 30 minut. 
Kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 15 minut. 
Jeśli nie macie możliwości użycia grilla na świeżym powietrzu to skorzystajcie z elektrycznego albo zróbcie karkówkę na patelni grillowej.

karkówka w ketchupie, karkówka w ketchupie z grilla, karkówka marynowana w ketchupie, karkówka z grilla, karkówka z ketchupem przepis

karkówka w ketchupie, karkówka w ketchupie z grilla, karkówka marynowana w ketchupie, karkówka z grilla, karkówka z ketchupem przepis

karkówka w ketchupie, karkówka w ketchupie z grilla, karkówka marynowana w ketchupie, karkówka z grilla, karkówka z ketchupem przepis

4 komentarze:

  1. Uwielbiam karkówkę.
    W keczupie nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy taka ilość cukru jest konieczna? nie przepadam za mocno słodkim smakiem mięska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyj chociaż dwóch słodkości bardzo nie czuć ale mięso pięknie się karmelizuje

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger