Pieczona ciecierzyca

Pozostając w temacie zdrowych przekąsek zachęcam do wypróbowania przepisu na pieczoną ciecierzycę. Wystarczy dodać dowolne, ulubione zioła i chrupiąca przekąska gotowa. Pieczona ciecierzyca jest zdrowa i można chrupać ją bez wyrzutów :). 

Pieczona ciecierzyca
ciecierzyca upieczona, chrupki z ciecierzycy
puszka ciecierzycy
łyżka oleju
ulubione zioła i przyprawy: słodka papryka, chilli, granulowany czosnek, oregano, sól

Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przesypać do miski, dodać olej i przyprawy - dodałam po łyżeczce papryki, chilli, czosnku, oregano i sporą szczyptę soli.
Wymieszać, aby ziarna pokryły się przyprawami.
Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st.C. przez około 40 minut, co jakiś czas przemieszać ziarna, aby upiekły się równomiernie.

ciecierzyca upieczona, chrupki z ciecierzycy

ciecierzyca upieczona, chrupki z ciecierzycy

11 komentarzy:

  1. Znam i uwielbiam! Robi trochę "tłuste paluszki", ale i tak jest świetną przekąską :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taką robię, tylko sama gotuję ciecierzycę :) Pyszna przekąska i za każdym razem smakuje inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka tygodni temu zrobiłam ją po raz pierwszy i byłam zachwycona. Można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie,niczym prażone orzeszki:)ostatnio kupiłam ciecierzycę,ale taką do gotowania,spróbowałam ją ugotować,jednak była twarda,szkoda że nie wiedziałam że jest też taka w puszce
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu trzeba ją długo gotować albo dodać odrobinę sody do wody dzięki czemu szybciej zmięknie.

      Usuń
    2. Najpierw trzeba namoczyć. Najlepiej na całą noc, zanim się ugotuje. Przepraszam, że się wymądrzam tu u Ciebie Dusiu ale zepsute dania jak wiesz są moją specjalnością, więc... I właśnie ciecierzyca wychodziła mi twarda bo jej nie moczyłam. Pomysł z pieczoną ciecierzycą jest genialny!!! Jutro wypróbuję.

      Usuń
    3. Zapomniałam o tym namoczeniu faktycznie, jak robiłam hummus to namaczałam na całą noc. i jak udało się? :)

      Usuń
  5. Genialny pomysł ! :) wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciecierzyca zmięknie jak ją się na noc namoczy przed gotowaniem, a pieczona jest smaczniejsza bez oleju i z suchej namocznej, ma wtedy mniej kalorii. spróbuj następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno przy okazji spróbuję, chociaż przekąska powinna być szybka do zrobienia z założenia :) mi olej zupełnie nie przeszkadza, ale jeśli ktoś chce zrezygnować to dobrze wiedzieć. przy hummusie zawsze moczę w nocy ciecierzyce

      Usuń
  7. Nie dosyć że zdrowa to jeszcze świetnie się prezentuje, muszę sobie taką upiec :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger