Pieczona szynka

Dzisiaj kolejna propozycja na pieczone mięso, które idealnie sprawdza się na ciepło oraz na zimno w formie wędliny na kanapki. Domowa wędlina w wielkanocnym koszyczku to coś czego nie może zabraknąć.

Pieczona szynka z czosnkiem i miodem
szynka z miodem, szynka pieczona z czosnkiem, pieczona szynka z miodem, szynka pieczona w rękawie
1,5 kg szynki wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki pieprzu naturalnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżka oleju
1/3 szklanki miodu gryczanego
łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku

Umytą i osuszoną szynkę natrzeć marynatą - wymieszać ze sobą przyprawy razem z olejem, miodem i sokiem z cytryny.
Ząbki czosnku pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
Szynkę ponacinać w kilkunastu miejscach na długość około 2 cm i szerokość 1 cm - w te miejsce powkładać kawałki czosnku.
Jeśli chcemy mieć ładny kształt szynki powinniśmy ją odpowiednio związać - ale można ten krok pominąć.
Umieścić szynkę w naczyniu i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia szynkę razem z pozostałościami marynaty przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Piec przez 1 godz. 15 minut w temp. 180 st.C. dopiekać jeszcze przez 15 minut, ale otworzyć już rękaw - ostrożnie, bo buchnie para.
Wyjąć szynkę i zacząć kroić po 15 minutach - aby soki mogły zatrzymać się w mięsie.

szynka z miodem, szynka pieczona z czosnkiem, pieczona szynka z miodem, szynka pieczona w rękawie

szynka z miodem, szynka pieczona z czosnkiem, pieczona szynka z miodem, szynka pieczona w rękawie

13 komentarzy:

  1. Czy można użyć miodu rzepakowego zamiast gryczanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że jest to zbyt delikatny miód - nic się nie stanie, ale nie doda też smaku gryczany, spadziowy ewentualnie lipowy będzie najodpowiedniejszy

      Usuń
  2. Uwielbiam, kiedy mama robi taką domową szynkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kto by się nie skusił na takie cudo.. mniam :)
    http://xiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny trafiony w 10 przepis. Sami stosujemy pieczone szynki na zimne płyty z wielkim powodzeniem ;). Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie powiem, wygląda naprawdę dobrze :) Nie ma to jak samodzielnie zrobiona szynka :] Pozostawiona w całości na stole robi ogromne wrażenie :)

    Gratuluje talentu kulinarnego

    OdpowiedzUsuń
  7. a w ilu stopniach ją piec? 200? 180?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 180st.C. już dopisuję

      Usuń
    2. własnie się upiekła, czekam aż ostygnie i soki się rozejdą :-) dziękuję za podzielenie się przepisem!
      Wesołych Świąt!

      Usuń
    3. W takim razie pozostaje życzyć smacznego :) Jak masz ochotę podziel się zdjęciem do galerii czytelników :)

      Usuń
  8. czy może być inny miód czy tylko ten gryczany
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moze być inny wielokwiatowy czy lipowy, gryczany daje intensywniejszy smak

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger