Stek z rekina

Dzisiaj coś dla prawdziwych smakoszy - sama miałam mieszane uczucia, jeść rekina? Spróbowałam i to, co mogę Wam powiedzieć, że ta drapieżna ryba ma naprawdę delikatne mięso. Wystarczy przyprawić je solą i pieprzem, ja dodałam jeszcze nutę kolendry - wystarczy go chwilę grillować i gotowe.

Stek z rekina
stek z rekina smażony, smażony rekin, stek z rekina

stek z rekina
pół cytryny
sól
pieprz ziołowy
kolendra
tymianek
olej

Rekina rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wycisnąć sok z cytryny na stek z rekina.
Posypać go z dwóch stron solą, pieprzem ziołowym, suszoną kolendrą i tymiankiem.
Na niewielkiej ilości oleju (można dodać trochę masła) usmażyć stek z dwóch stron - każda strona po około 5 minut.

4 komentarze:

  1. ależ jestem ciekawa smaku mięsa z rekina-muszę kiedyś spróbować:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Brawo, danie z zagrożonego gatunku. Uwielbiam Twojego bloga ale tym wpisem jestem bardzo zniesmaczona.
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, jestem biologiem i dobrze wiem w czym rzecz. Rekiny nielegalnie pozyskiwane były i są na płetwy - wtedy giną w wielkich męczarniach. Mięso z rekina pozyskiwane jest legalnie - kupiłam je również w jednej z sieci dyskontów, a nie z chińskiego bazaru. Przepraszam, że Cię zniesmaczyłam.

      Usuń
  3. Steki z rekina są pyszne. Sugeruję krótko udusić je w białym winie z przyprawami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger