Cukier z fiolkami

Na majówce byłam na Kaszubach i moim celem było znalezienie fiołków. Szczęścia nie było końca, kiedy znaleźliśmy spore poletko z fiołkami :). Wszystkie fiołki występujące w Polsce są jadalne, a te zebrane przeze mnie to fiołki trójbarwne, które wykorzystałam do zrobienia cukru z fiołkami oraz cukru pudru fiołkowego. To kolejny już aromatyczny i kwiatowy cukier zaraz po:


 Cukier fiołkowy
cukier z fiołkami, fiołki w cukrze, cukier puder fiołkowy, cukier z kwiatami

szklanka cukru
pół szklanki kwiatów fiołka

Cukier można przygotować w dwojaki sposób: albo po prostu wymieszać same kwiatki bez łodyżek z cukrem (uzyskując fiołki w cukrze) albo utrzeć je z cukrem z moździerzu i zostawić do wysuszenia. 
Dodatkowo ja część cukru z fiołkami zmieliłam w młynku do kawy uzyskując bardzo aromatyczny cukier puder o delikatnym fiołkowym kolorze.
Im więcej kwiatków dodamy tym intensywniejszy kolor uzyskamy.
Przechowywać cukier w słoiczku.
Cukier fiołkowy można wykorzystać do ciasteczek, ciast czy napojów.

cukier z fiołkami, fiołki w cukrze, cukier puder fiołkowy, cukier z kwiatami

cukier z fiołkami, fiołki w cukrze, cukier puder fiołkowy, cukier z kwiatami

7 komentarzy:

  1. ja pamietam że u mnie koło płotu zawsze rosły takie fioletowe i było ich od zatrzęsienia, ale były też białe. Teraz ich już nie ma wygineły :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też białe zrywałam na Kaszubach, niestety u siebie w mieście nigdzie nie znalazłam

      Usuń
  2. wow, nie wiedziałam że można zrobić coś tak pięknego ze zwykłego cukru !:)
    ps na dodatek fioletowy to mój ulubiony kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam też z lawendą - skoro lubisz fioletowy :)

      Usuń
  3. Bardzo ładnie wygląda, fiołki to nadają całości ładnego wyglądu.

    OdpowiedzUsuń
  4. fiołek fiołkowi nie równy, zapytam więc czy to są te "polne" fiołki, bo te fioletowe, pachną tak intensywnie/słodko, a te .. przyznam nawet, że nie wiem czy pachną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście wszystkie są jadalne - te pachną mniej zdecydowanie i najlepiej dać same płatki by nie pachniały sianowano od łodyżek.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger