Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Ciasta z rabarbarem uwielbiam za ich słodko-kwaśną nutę. Ciasto jogurtowe z rabarbarem sprawdzi się na każdym stole, bo jest bardzo wilgotne i po prostu pyszne :). To ciasto zrobiłam na swoje 25 te urodziny, które były 18 maja. 
Do fotografii wykorzystałam produkty ze sklepu Dom z ogrodem, który znajduje się w Redzie - znajdziecie tam domki do ogrodu, ale także spory wybór akcesoriów do zdjęć, kuchni i domu :). Na zdjęciach taca zdobiona techniką decoupage (klik) i kuchenna tablica (klik).

Zapraszam też na ciasta:

Jogurtowe ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem, przepisy na ciasta z rabarbarem



3 jajka
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
szklanka jogurtu naturalnego 
pół szklanki oleju
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łodyg rabarbaru + łyżka cukru + łyżka mąki

Jajka ubić z cukrem pudrem aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna.
Dodać jogurt, olej, ekstrakt i wymieszać.
Po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto wyłożyć do dużej (20x30) blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać z cukrem i mąką, a następnie posypać nim wierzch ciasta.
Piec przez 30 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche) w temp. 180 st.C.


22 komentarze:

  1. To spóźnione życzenia przesyłam! ; )
    Super wygląda to ciasto! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dusiu,nie mogę sie zabrać za odpowiedzi na emaile ale przeczytałam Twoje wiadomości i bardzo mi miło,za to co dla mnie zrobiłaś....dziękuję!!A jak trochę u mnie się uspokoi to odezwę się!!!Na razie od 6.00 na nogach do 18.00 w sklepie....ale cieszę się bardzo mimo zmęczenia bo to bardzo fajny i twórczy czas:)Jeszcze raz dzięki i serdeczne pozdrowienia!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis,a na zdjęciach moje ukochane konwalie i bez:)
    wszystkiego najlepszego z okazji urodzin(też jestem zodiakalnym byczkiem,ur.15 maja)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jogurtowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zabieram się za to ciasto - mam nadzieję że wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm, jogurtowy placek - może wstyd się przyznać, ale jeszcze takiego nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, wyszło, mimo że nie jestem zbyt doświadczonym kucharzem, myślę, że zrobię je jeszcze nieraz, bo jest smaczne! Dziękuję za ten przepis, przypadł mi do gustu, zwłaszcza że jest w nim stosunkowo mało tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało - nam również bardzo :)

      Usuń
  8. Ciasto właśnie w piekarniku ale wlałam je do okrągłej tortownicy (tylko taką blachę miałam). Zobaczymy co wyjdzie, pewnie będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że się udało :)

      Usuń
  9. a kruszonkę można dodać czy będzie za ciężko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać, ale niewiele, takie kruszynki pojedyncze niż grubą warstwę

      Usuń
  10. Ciasto przepyszne! Idealnie slodko-kwasne, bardzo szybko znika z blachy. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. 1 i 3/4 cukru na 3 szklanki maki ??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, proszę pamiętać, że rabarbar jest kwaśny

      Usuń
  12. Rabarbar - lubię bardzo. Dostałam własnie od babci koszyk świeżego i szukam inspiracji na lekkie i smaczne ciasto. Lubię kwaskowośc rabarbaru, więc nawet nie musi być słodkie - dodam do niego lody i będzie wyśmienicie. Z komentarzy wynika, ze nawet niedoświadczony kucharz sobie da rade, więc wobec tego zaraz zabieram się do kucharzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. w podanych składnikach jest cukier a później w opisie przygotowania jest cukier puder...rozumiem nie ma to większego znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie aż tak znaczenia nie ma, ale lepiej dać cukier puder. Już poprawiam w przepisie

      Usuń
  14. Smaczne; ja dałam mniej cukru- szklankę i ćwierć. Pozdrawiam. ULA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że smakowało :)

      Usuń
  15. Piekłam dzisiaj,ale kruszonki dałam dużo i wyszło wspaniałe.Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to cieszę się że smakowało :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger