Sos pieczarkowy

Dzisiaj wstawiam przepis na sos pieczarkowy, który najbardziej smakuje nam razem z mięsem, kopytkami czy kluskami śląskimi albo z makaronem. Sos pieczarkowy jest prosty w przygotowaniu, a bardzo smaczny. 

Sos pieczarkowy
przepis na sos pieczarkowy, sos z pieczarkami, sos pieczarkowy przepis
250 g pieczarek
mała cebula
3 łyżki masła lub oleju
ząbek czosnku
3/4 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz czarny, suszony tymianek
natka pietruszki

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła lub oleju i wrzucić posiekaną w kostkę cebulkę.
Smażyć aż się zeszkli, dodać posiekany ząbek czosnek i chwilę przesmażyć.
Dodać kolejną łyżkę masła lub oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki - smażyć na większej mocy palnika przez około 5 minut, a potem wlać śmietankę i gotować aż zgęstnieje. 
Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Pod koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.

przepis na sos pieczarkowy, sos z pieczarkami, sos pieczarkowy przepis

4 komentarze:

  1. pyszny:) bardzo lubię sos i zupę pieczarkową:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak długo szukałam przepisu na ten sos i w końcu znalazłam, zrobiłam dziś z makaronem. Jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc. Też uwielbiam ten sos :) Następnym razem wyślij mi zdjęcie do albumu czytelników choćby z komórki :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger